Miskolc. A rend pártján

Folyamatosan ellenőrzik a polgármesteri  hivatal egészségügyi és szociális osztályának munkatársai a rendezett lakókörnyezetet azoknál, akik szociális bérpótló juttatásért folyamodnak. – Múlt év júniusától, az idevonatkozó rendelet hatályba lépésétől idén május 31.-ig 737 felhívó végzést adtunk ki – tájékoztatta a minap.hu-t Jirkovszkyné Szép Mária osztályvezető. (fotó: archív)

 

 2011. június 1.-től csak azok részesülhetnek foglalkoztatást helyettesítő támogatásban – azaz szociális bérpótló juttatásban – Miskolcon, akik rendben tartják a lakókörnyezetüket. Ezt a polgármesteri hivatal egészségügyi és szociális osztályának munkatársai ellenőrzik, a feladat óriási, hiszen havonta több száz ingatlanról van szó.

Voltak ugyanis helyek szép számmal, ahol nem nyitott ajtót senki, a Pecérvölgyben pedig GPS-el is nehezen találunk meg egy ingatlant, amelyben nemcsak hogy segélyre aspiráló lakó nem tartózkodott, hanem még eladásra is meg volt hirdetve. Az érdeklődésre megadott mobilszám ki volt kapcsolva, a szomszédok pedig azt sem tudták, ki az, akit keresünk.

Ugyanígy jártunk a Víkend-telepen is, valahol a Zsigmondy út környékén. Az egyik megadott címen nem találtunk senkit, a szomszédságban pedig nem is nagyon hallottak a keresett illetőről. A másik címen találtunk lakókat, ezek viszont határozottan cáfolták, hogy ők bármiféle segélyért folyamodtak volna az önkormányzathoz, és a név sem stimmelt.

Azoknál, akik 2011. június 1-je után folyamodnak bérpótló támogatásért, minden esetben elvégzik az ellenőrzést. Ugyancsak ellenőrzik azok portáját, aki korábban már kaptak ilyen juttatást, de ezt valamilyen okból – például közcélú munka miatt – ezt felfüggesztették, és most újra kell igényelniük. Emellett, a törvényi szabályozás értelmében, meghatározott időközönként egyébként is felül kell vizsgálni azok jogosultságát, akik ilyen ellátásban részesülnek, és az ellenőrzés ilyen esetekben is megtörténik.

A támogatást kérő lakásán környezettanulmányt végeznek, s amennyiben a rendeletben foglalt feltételek nem állnak fenn, a szociális osztály ellenőrzést végző munkatársai fénykép-felvételeket is készítenek, amelyek bizonyítják, hogy a lakókörnyezet rendezettségre nem megfelelő. Ezt követően, a rendeletben foglalt – de legalább öt napos – határidővel felhívják az érintett figyelmét, hogy biztosítsa az előírt feltételeket, azaz tegyen rendet. – Konkrétan megnevezzük, milyen feladatok elvégzését kérjük, s csak akkor utasítjuk el a kérelmet, illetve szüntetjük meg a támogatás tovább folyósítását, ha ennek a felszólításnak sem tesz eleget az ügyfél – mondta el Jirkovszkyné Szép Mária.

Mint megtudtuk, a rendelet múlt év júniusi hatályba lépésétől idén május 31.-ig 737 felhívó végzést adtak ki erre vonatkozóan, s összesen csupán 45 érintett nem tett eleget az abban foglalt kötelezettségeknek. Ezek kérelmét elutasították, illetve felülvizsgálati eljárás keretében megszüntették számukra a támogatás tovább folyósítását. Mint megtudtuk, 36-an az elutasítást, illetőleg a juttatás megvonását követően, rendezték lakókörnyezetüket, és újra kérték a támogatás megállapítását. minap.hu