Zsiga Marcell indítványozta egyebek mellett azt is, hogy egyes erőszakos bűncselekményeknél szállítsák le a büntethetőségi korhatárt

Zsiga Marcell miskolci képviselő  is részt vet az Btk módosításában. Nyilatkozott a minap.hu-nak. Mint mondta, javaslataiba mindazt igyekezett beépíteni, amit Miskolcon, illetve a miskolci emberek igényeinek felmérése során tapasztalt. (Archív fotó. A képviselő a kép közepén látható)

 

Ő indítványozta egyebek mellett azt is, hogy egyes erőszakos bűncselekményeknél szállítsák le a büntethetőségi korhatárt.

 

– Modern korban modern büntetőkódexre van szükség. A társadalmi elvárások ma egy határozott, valódi igazságszolgáltatást elősegítő büntető törvénykönyv irányába mutatnak. Az új Btk.-val szemben az egyik legfontosabb elvárás a szigorúság, amely az emberek elsöprő igényéhez, jogos követeléséhez, igazságérzetéhez igazodik. Elsődleges üzenete, célja az élet mindenek fölötti védelme, és az, hogy bűn nem maradhat jogos büntetés nélkül – emelte ki Zsiga Marcell, megemlítve a közelmúlt néhány nagy visszhangot kiváltó bűnesetét, amelyek joggal sértették az emberek igazságérzetét. Ilyen volt például a gadnai bestiális gyilkosság, valamint az olaszliszkai ügy is. – De azt is komolyan vallom, hogy tűzzel-vassal kell harcolni a kábítószer-kereskedelem ellen, hiszen itt nemcsak a fogyasztók válhatnak áldozatokká, hanem vétlen személyek is. A közelmúltban, Miskolctól nem messze például egy bedrogozott autós egy 17 és egy 19 éves ártatlan fiatal halálát okozta – tette hozzá a képviselő.

Az új 2013. július 1.-től hatályos törvénykönyv szerint a büntethetőség korhatára továbbra is 14 év, de az emberölést, életveszélyt vagy halált okozó testi sértést, rablást, illetve kifosztást elkövető, a tizenkettedik évüket betöltő gyermekek is büntethetők lesznek ezután, ha képesek belátni tettük következményeit. A 12 és 14 év közöttieknél legsúlyosabb büntetésként egytől négy évig tartó javítóintézeti nevelést rendelhet el a bíróság.Jóval szélesebb lesz a jövőben a jogos védelem lehetősége is. Jogosnak számít az önvédelem akkor, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, hasonlóan ahhoz, ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, illetve ha kertjébe fegyveresen hatolnak be.

A támadás elhárításáért – fideszes képviselők módosító javaslata alapján – nem csak akkor jár majd büntetlenség, ha fennállt a személy elleni támadás veszélye. A kormánypárti politikusok ezt úgy indokolták: egy fegyveres észlelésekor nem várható el a védekezőtől, hogy meggyőződjön róla, a behatoló mi célból tart magánál fegyvert vagy akként is használható eszközt.  minaap.hu