Felhozták minden idők legnagyobb kincsét a tengermélyből

Sikerült 4,7 kilométeres mélységből 48 tonna, 38 millió dollárt érő ezüstkincset kiemelni egy hajóroncsról. Ez minden idők legmélyebbről felhozott legnagyobb értékű nemesfém-kincslelete.

 

Az ezüstrudakat az Atlanti-óceán északi részén 1941-ben elsüllyesztett brit teherhajóról, az S.S. Gairsoppáról hozták fel.
Az Odyssey Marine Exploration, a hajóroncsok felkutatására és kiemelésére szakosodott társaság által felszínre hozott 1203 darab ezüstrúd 48 tonna súlyú.
A kiemelt vagyont Angliába szállították. Az ország, valamint az Odyssey között fennálló szerződés értelmében a költségek levonása után megmaradt tiszta nyereség 80%-a az Odyssey Marine Explorationt illeti.
Az 125,7 méter hosszú, 15,9 méter széles Gairsoppa acéltestű kereskedelmi hajó volt, a második világháborúban egy német tengeralattjáró torpedózta meg Írország partjainál.
Miután a hajó biztosítva volt, az angol kormány elsüllyedése után kifizette a biztosítási pénzt, ezzel a teherhajó a tulajdona lett.
Az Odyssey becslések szerint eddig a mélyben rejlő ezüstkincs 43%-át hozta felszínre. A társaság azt reméli, hogy a teljes vagyont 90 napon belül kiemeli.
Greg Stemm, az Odyssey vezérigazgatója a Bloombergnek elmondta, 2011 nyarán fedezték fel a roncsot nagy mélységben használt MAK-1M alacsony frekvenciás szonárrendszerrel 482 kilométerre Írország partjaitól nemzetközi vizeken.
Ezután távirányítású búvárhajóról videófelvételeket készítettek, és megbizonyosodtak arról, hogy valóban a Gairsoppat fedezték fel. Emberi maradványokat még nem találtak, de amennyiben ilyesmire akadnának – a szerződés értelmében – azokat azonnal átadják a briteknek.