A lövöldöző előbb berúgta  a biztonsági kijárat ajtaját, majd lassan végigsétált a lépcsőn, a szemtanúk szerint válogatás nélkül lőtt mindenkire. A szemtanúk szerint füst is szállt a moziban, mert a tettes valamiféle füstbombákat is használt.
A Sky News-nak egy másik szemtanú arról beszélt, hogy először azt hitte, csak egy reklámfogás a hosszú kabátban besétáló férfi, aki füstöt eresztett a nézőtérre. Egy másik szemtanú arról számolt be, hangos lövéseket lehetett hallani a film vetítése közben. Eleinte azt hitték, a film speciális effektusait hallják. A Denver Postnak egy másik szemtanú pedig azt állította, a férfi akkor kezdett lövöldözni, amikor a filmben is lőni kezdtek.
A Denver Postnak nyilatkozó szemtanúk több gyomron lőtt áldozatról számolnak be, köztük egy 9 év körüli lányról is. Amikor egyértelmű lett, ez nem a film, elkezdtek kiabálni: „Lövöldözés!”, „Gyilkos a moziban!”. A menekülők közül sokan egymásra zuhantak. Rendőrségi felvételek szerint amikor a rendőrök megérkeztek, azt kiabálták, hogy mindenki feküdjön hasra.
Egy férfi azt mondta a KUSA TV-nek, hogy a mozi egy másik részében hallotta a kis robbanásoknak tűnő zajokat, majd az emberek sikoltásait. Először azt hitte, hogy az egész egy film része, de aztán látta, ahogy az emberek próbálták elhagyni a mozit.
Kihallgatják a szemtanúkat
A rendőrség több száz lehetséges szemtanút hallgat ki, sokakat a közeli középiskolában kérdeznek ki. A hatóságok a közelben lévő más mozikat is átkutatják robbanószerek után.
A filmet ezen a napon mutatták be a moziban. Az egyik szemtanú szerint sokan beöltöztek a nézők közül, egy nő pedig arról beszélt, hogy egyik barátja éppen biztonsági aggodalmak miatt nem ment el a premierre, mivel a mozinak nem volt jó híre.
Nemzetbiztonsági tanácsadója Barack Obamát is értesítette a lövöldözésről. Az amerikai elnök közleményében azt írta, hogy megdöbbentette és mélységesen elszomorította a szörnyű és tragikus coloradói lövöldözés.