A Közgép bejáratánál történt figyelmeztető demonstrációban részt vevők kifogást emeltek a bíróságon az ellenük hozott szabálysértési határozat ellen. A Schiffer András jogi képviseletével fellépők szerint a rendőri fellépésnek nem volt jogalapja, így a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség nem valósulhatott meg.

 

A XX. és a XXIII. kerületi Rendőrkapitányság megállapította, hogy a demonstrálók szabálysértést követtek el azzal, hogy egy magáncég területén „be nem jelentett” demonstráción vettek részt, és a területet többszöri rendőri felszólításra sem hagyták el.

A demonstrálók jogi képviselője, Schiffer András szerint azonban sem a rendőri felszólítás, sem pedig az eljárás lefolyatása során nem vált nyilvánvalóvá, hogy a rendőrség pontosan mely intézkedést foganatosítja, és így mely intézkedéssel szemben valósulhat meg engedetlenség.

Emellett a terület elhagyására azonnali határidőt adó birtokvédelmi határozatot az eljárás alá vont LMP-s politikusoknak és az aktivistáknak már az előállítást követően, a rendőri fogdán kézbesítették. Így értelemszerűen nem volt lehetőségük arra, hogy a határozatban foglaltakat önként teljesítsék. Márpedig a rendőri fellépésnek az önkéntes teljesítés elmaradása a törvényi előfeltétele.

A kifogást emelők szerint tehát a rendőrségi fellépés a birtokvédelmi határozat hiányában nem volt jogszerű, és nem világos az sem, hogy az engedetlenség mely intézkedési formával szemben valósult meg. Az érintettek a szabálysértési határozat elleni kifogásukat már eljuttatták a bírósághoz.

Budapest, 2012. július 19.

LMP Sajtó