A Legfőbb Ügyészség friss statisztikái szerint 2010-ről 2011-re kiugróan megnőtt a rendőrök által elkövetett korrupciós bűncselekmények száma. Az összes regisztrált bűncselekménynek csak 0,26 százaléka írható a rendőrök számlájára, vagyon elleni bűncselekményeknél például alig találni rendőr elkövetőket. A hatóságok tudomására jutott korrupciós bűnöknek viszont az egyhatoda mögött rendőrök állnak.
Nem tett jót a rendőrség megítélésnek annak a négy vezető beosztású rendőrnek az ügye, akiket június elején vett őrizetbe az ügyészség V. László ügyével kapcsolatban. Két, azóta menesztett főtisztet vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítottak meg, két nappal később a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjére, valamint az NNI kiemelt ügyek osztályának felderítőjére csaptak le a nyomozók. A gyanú szerint több százezres, illetve milliós havi fizetést kaptak éveken keresztül azért, hogy megvédjék V. László szórakozóhelyeit. Pintér Sándor belügyminiszter később egy sajtótájékoztatón kijelentette: szigorításokra nincs szükség, de az ellenőrzéseket hatékonyabbá kell tenni.

 

A Legfőbb Ügyészség a napokban jelentetett meg honlapján egy 45 oldalas összeállítást „Bűnelkövető rendőrök és az általuk elkövetett bűncselekmények a 2007-2011-es években” címmel. A statisztikákba csak az úgynevezett regisztrált bűncselekmények kerülnek be, tehát azok, amelyek a hatóságok tudomására jutottak, és csak akkor, ha a nyomozás már be is fejeződött, néha évekkel a bűn tényleges elkövetése után. A korrupciós bűncselekményeknél nagy a látencia, de a most közzétett statisztikák mindenesetre emelkedő tendenciát mutatnak ki. index.hu