Megérkezett, és egy térzenei koncertet már adott is a Miskolc testvérvárosából, Aschaffenburgól érkező Melomania Brass fúvószenekar. A pénteki napon még este is találkozhat velük a miskolci közönség, majd vasárnap egy harmadik térzenével is megörvendeztetik az érdeklődőket városunkban.

 A Szinva teraszon kezdte térzenei koncertjét a Melomania Brass. A Miskolc testvérvárosából érkező nagy létszámú együttes augusztus első hétvégéjén vendégeskedik csupán Miskolcon. Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a zenekar, amelynek tagjai már a világ számos pontján népszerűsítették a bajor fúvós zenét.

A Melomania Obrenau 1955 Zenei Egyesület közel ötven tagja érkezett városunkba, hogy megismertessék zenéjüket, kultúrájukat a miskolci közönséggel.
Mint azt Alexander Schnarz, az egyesület első elnöke elmondta, ez a második alkalom, hogy Miskolcra látogat a zenekar.
– 1996-ban már jártunk itt, most egy részben új zenekar érkezett a városba. Alapvetően bajor és cseh fúvós zenét játszunk, hagyományos népviseletben, de néha más műfajok felé is kikacsintunk, mint például a keringő, a polka, de a fúvós zene változatlanul megmarad. Régi egyesület a miénk, de jó az utánpótlás, most is jöttek egészen fiatal zenészek – mondta az első elnök. Alexander Schnarz elárulta, jártak már Franciaországban, Lengyelországban is, de népszerűsítették már zenéjüket Norvégiában és a Skót felföldön is.

Ugyan napközben esett az eső, de délutánra ismét napos, nyári idő várta a Szinva-teraszon üldögélőket, s ahogyan a zenekar készülődött, a tömeg is egyre nagyobb lett. A térzenére érkezők legtöbbje üdvözölte a programot, az egybecsengő vélemények szerint jó, hogy testvérvárosunk zenészei itt vannak, hiszen így könnyebben megérthetjük egymást, megismerhetjük zenei kultúrájukat.

Pfliegler Péter alpolgármester is meghallgatta a Szinva-teraszi térzenét, s köszöntötte a zenekari tagokat. Mint mondta, több mint 20 éves múltra tekint vissza a két város közti együttműködés, a kapcsolat egészen szoros, hiszen Miskolc testvérvárosi kapcsolatot ápol Aschaffenburggal.
– Testvérvárosi kapcsolatunknak egyik fontos része a kulturális programok cseréje. Ennek jegyében miskolciak is voltak már Aschaffenburgban, ezúttal pedig mi látjuk vendégül a Melomania Brass fúvószenekart. Remélem a miskolciaknak tetszeni fog a könnyed nyári térzene, ez egy remek alkalom arra is, hogy megismerjük kultúrájukat, s ők is jó hírünket vigyék. Bízom benne, hogy turistaként viszontláthatjuk majd őket Miskolcon –hangsúlyozta az alpolgármester.

A Melomania Brass este hét órától a miskolctapolcai Barabits sétányon is szórakoztatja a miskolciakat, de aki lemaradt két pénteki koncertjükről, az még egyszer láthatja őket, hiszen vasárnap a lillafüredi Palotaszálló teraszán szórakoztatják a fúvószene kedvelőit.
www.minap.hu