Bár első díjat nem adtak ki , így is rengeteg jó ötletet és elképzelést látott a zsűri a Miskolctapolca komplex fejlesztésére kiírt tervpályázat pályamunkái között. Végül két második, és egy harmadik díjat osztottak ki, és három másik pályázat megvételéről döntöttek, így ezek elemei visszaköszönhetnek a végleges tervanyagban, amellyel pályázik Miskolc a fejlesztési támogatásra.

 A tervpályázat tárgya, célja volt, hogy Miskolctapolca hangsúlyosabban kerüljön fel a világ turisztikai térképére, ezen belül a magyarországi turisztikai palettán legyen méltó versenytársa az ország hagyományos fürdővárosainak. Miskolctapolcának a Barlangfürdő mellett legyenek újabb turisztikai attrakciói, melyek megfelelő szórakozást és élményanyagot nyújtanak három generáció részére. Ki kell használni az ökoturizmusban és az egészségturizmusban rejlő lehetőségeket, amihez kapcsolódóan a vallási turizmus erősítésével be kell mutatni a Miskolc Nemzetség monostorát.

Amint arról beszámoltunk, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ez év április 6-án jelentette meg az ÉMOP-2.1.1/A-12 Kiemelt turisztikai termék és attrakciófejlesztése az Észak-magyarországi régióban a Kiemelt turisztikai termék és attrakciók fejlesztése című kiemelt projekt felhívást. Ennek keretében pályázik Miskolc Tapolca fejlesztésére. A pályázat négy fő elemre épül. Az első az ökoturisztika – Ökoturisztikai Centrum létrehozása, ökoturisztikai tanösvény létrehozása, a Csónakázó-tó rehabilitációja és fejlesztése, az őspark rehabilitációja és fejlesztése. A második a kulturális és örökségturisztika, ami a Miskolc nemzetségi monostor régészeti feltárását és bemutatását foglalja magában. A harmadik, a vallásturisztika célja a görömbölyi pincekápolna felújítása, rekonstrukciója, míg az egészségturisztika a Barlangfürdő fejlesztését és szolgáltatásainak bővítését tartalmazza. A projekt összköltsége 3,3 milliárd forint.

Ezekhez a fejlesztésekhez keresték a megfelelő tervezői elképzeléseket a tervpályázaton, melynek eredményéről pénteken reggel tájékoztattak. Ahogy Rostás László, Miskolc főépítésze fogalmazott: a pályázat szakmai megalapozottságát kellett a terveknek alátámasztani. A pályázati anyagot 16-an vették ki, 14 pályázat érkezett be. Ebből egyet azért nyilvánítottak érvénytelennek, mert megkülönböztetésre alkalmas jelzéssel volt ellátva, egyet pedig azért, mert (igaz kiderült, hogy a posta hibájából) nem időben adták fel. Hat pályázatot értékeltek: első díjat nem adtak ki, két második díjat és egy harmadikat viszont igen, és három pályázat megvételéről döntöttek. Mint a főépítész hozzátette, első díjra alkalmas, teljes anyagot nemtaláltak, ha a két második anyagot egyben látják, az tökéletes lehetett volna. Ezekből az egyik egy pécsi tervezőcsapat, míg a másik a helyi Pirity Attila és munkatársai munkája.

A tervpályázat eredményhirdetési határideje július 29-e volt, mivel ez vasárnapra esett, így már 27-én megtörtént ez. A közzétételre, nyilvánosságra hozatalra tíz nap áll rendelkezésre. A zsűri munkájáról folyamatos jegyzőkönyv készült, a közbeszerzési eljárások rendje szerint jártak el. Augusztus 30-ig kell megőrizni a pályamunkákat, azt követően megsemmisíthetők – erre nem fog sor kerülni. Egy pályázó megtiltotta, hogy az anyagát nyilvánosságra hozzák, a többi tervet Miskolc város honlapján és az Építész Fórum internetes oldalán is közzé teszik majd, hogy bárki megnézhesse. Fontos adat, hogy a díjazott tervezők részt vehetnek a továbbtervezés folyamatában.

Rostás László kiemelte, hogy sok jó elképzelést tartalmaztak a tervek, mindenki az egész völgyben gondolkodott, valódi zöld felületként kezelve, tájépítészeti elképzelésekkel. Pozitívum volt, hogy senki nem tervezett más épületet a fürdőn kívül. Mindenki jelentős látogatói létszámra számít, ezért növelték a park területét a régi strand felé. A Bencés apátság feltárásával is foglalkozott mindenki, volt, aki részben visszaépítette, és volt, aki teljes helyreállítást tervezett. A Barlangfürdő fejlesztése csak felfelé lehetséges a vízbázis védelem miatt, ezt szintén minden terv tartalmazta. Az elképzelésekben az Ökoturisztikai bemutató-helyeket helyezték előtérbe, a tervekből pedig az is egyértelművé vált, hogy a kerékpáros és a gyalogos közlekedést el kell egymástól választani. A Völgyváli út visszaállítását is javasolták, amit olyannyira megfontolandónak találtak, hogy ezt a településszerkezeti tervben meg is teszik.

A további menetrend most az, hogy közbeszerzési eljárást írnak a tervezésre, méghozzá a jövő héten, tudtuk meg lengyel Katalintól, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjétől. A tervpályázat munkái ugyanis az eljárás szabályai szerint nem irányulhatnak a közvetlen építési engedély megszerzésére. A bennük lévő megoldásokat azonban felhasználhatják, az első három helyezettet meghívják ajánlattételre. A tervezési részeket felosztva, külön pályáztatják majd elemenként, így minden tervező eldöntheti, melyik az a rész, amivel részletesen szeretne foglalkozni. A témával hatvan napot kell a tervezőnek minimum foglalkozni a szabályok szerint, mivel a tervpályázat két hónapos volt, így ez nem volt elveszett idő a pályázók részéről. A tapolcai-fejlesztési pályázat anyagát szeptember 17-én kell Miskolcnak benyújtani, így ekkora kell engedélyköteles építési tervekkel rendelkezni. Lengyel Katalin ennek kapcsán elmondta, jelenleg is zajlik a műszaki tartalom meghatározása és lehetőség van egy gyorsított közbeszerzési eljárásra.

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője fontosnak tartotta elmondani, hogy az építész szakma és a városvezetés képviselői mellett a tapolcai lakosság és a turisztika képviselője is helyet foglalt a tervpályázat zsűrijében. Nagyon értékes ötletek születtek, olyanok is, amelyekre már eddig is gondoltak, így megerősítette az elképzeléseiket, és olyanok is, ami eddig eszükbe sem jutott.
www.minap.hu