Itt volt a 80-as évek közepéig? a megszűnése előtti években már eléggé rossz hírűnek nevezhető Katowice Étterem   ok.ildi.blog

A Repülőtéri úton végigsétálva nyugati irányban elérjük a BOSCH Áruház parkot, amely multicég a jelenben sok miskolci embernek tud munkahelyet biztosítani, és folyamatosan több irányban fejleszti a profilját. Majd átkelve a Szentpéteri kapu forgalmas útvonalán a másik oldalon találkozunk az OBI Barkács Áruházzal, mellette pedig a TESCO bevásárlóközpont épületével, amely a közelmúltban belső átalakításon ment keresztül, teljesítve ezzel a jelenkor igényeit. Ezek a multicégek kielégítik jelenünk szinte minden igényét, mivel egy helyen mindent megtalálhatunk ott, valamivel olcsóbban is, ami a szükségleteinkhez tartozik. Óriási forgalmat bonyolítanak le és munkahelyteremtő létesítmények is.

 

Több üzletükkel is behálózzák a városunkat. Itt találhatjuk még a SHELL benzinkutat is, amely északi városkapunkban sok esetben nélkülözhetetlen az autósok részére a tankolás szempontjából, mielőtt továbbhaladnának Sajószentpéter irányában a céljaik felé. Ezek az építmények mind a közelmúlt, a rendszerváltást követő idők alkotásai. Az azt megelőző időkben ezeknek az épületeknek a helyén mezőgazdasági zöldövezeti térség volt. Miskolc északi irányban itt már véget is ért.

Forgalmas közlekedési csomópont kialakítása vált szükségessé az úthálózat teljes átalakítása, modernizálása céljából. Létezett viszont már a korábbi időktől kezdve a TESCO Áruház mögötti területen a Városi Köztemető. Kezdetben a Miskolci Kertészeti Vállalat telephelye is itt székelt. Ez a temető Miskolc legfiatalabb, de egyben a legnagyobb temetője is, amely sajnos egyre terjeszkedik. Funkcióját tekintve a legmodernebb temetési eljárásokat is tudja biztosítani, modern kéttermes ravatalozó helyiség áll a végső búcsúzás megrendezésére.

Itt a Szentpéteri kapu végén találkozhatunk a Városi Autóbusz egyik végállomásával, ahonnan több autóbuszjárat is indul a város fontos célpontjai felé. Most pedig visszafelé indulok el ezen a forgalmas úton a belváros irányába. A Szentpéteri kapu jobb oldalán a 101 sz. alatt található az Őszi Napsugár Otthon az idős, és magukat már ellátni nemtudó, emberek végső otthonaként. Ezután kezdődik a lakótelep, amelyet a 60-es évek végén kezdtek kiépíteni, akkor még hagyományos anyagból és technológiával. Itt a Tetemvár folytatásaként dombos területet találunk, amelynek egy részén a dombra is építkeztek. Itt szintén szükséges volt a laza szerkezetű domb támfalas megerősítése. Majd a lakótelep utáni területen ezen az oldalon végig a Petőfi térig változatlanul megmaradtak a régi földszintes épületek magánházként, vagy különféle profilú kis üzletekkel, telephellyel, amelyek felett a Tetemvár dombja található.

Szemben a bal oldalon sétálva tovább, a 78 sz. alatt a Rendészeti Szakközépiskolával találkozunk, amely közvetlenül a Megyei Kórház mellett található. A Magyar Honvédség átszervezése kapcsán megüresedett Petőfi laktanya helyén alakult 1976-ban. Előtte hosszú időn keresztül ez a laktanya sok fiatal férfi életéből elvett min. 2 évet a kötelező sorkatonai szolgálat teljesítésével. Az én fivérem is itt teljesítette sorkatonai szolgálatát, többször meglátogattuk itt, amíg az eskütételét megtette. Majd azután az eltávozási lehetőségei által már Ő járt haza. Mint mások sem, Ő sem volt boldog azért a 28 hónapért (mint gépkocsivezető), amit elvettek a fiatal életéből. De ez akkoriban nem szerepelt ám a kívánságlistán. Akit alkalmasnak találtak és besorozták, ha tetszett, ha nem, be kellett vonulnia. Az akkori rendszerben ez szükségszerű volt.

Most pedig elérkeztünk mai nevén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház-hoz, amely az ország 3-ik legnagyobb aktív ágyszámú fekvőbeteg ellátó intézménye. Miskolc legfiatalabb kórháza, amelyet 1958-ban adtak át erre a célra. Ezt a kórházat rabok, pontosabban politikai foglyok építették az 50-es évek elején, eredetileg katonai iskolának szánták a területet. Az épületek megjelenése is ezt sugallja, tipikus laktanyaépület-szerű formájukkal. Először 1-2 épületben kezdték meg a gyógyítást, majd fokozatosan kinőtte magát. „Ma már évente 60.000 fekvőbeteget gyógyít és mintegy egymillió járóbeteget lát el”. (forrás: a kórház weboldala).

Jelenünkben nagy építkezés folyik a kórház területén egy Regionális Központi Kórház kialakításával. „Csillagpont Kórház néven utal arra, mint csillagból kiinduló sugarak csatlakoznak a régió egészségügyi ellátó intézményeihez. A csillag elnevezés a kórházon belüli átalakításra is utalni kíván: a klinikai (diagnosztikai) tömb létrehozása a telephely központjában szintén sugarasan csatlakozik a meglévő betegellátó épülettömbökhöz. Csökkenő ágyszámú, korszerű infrastruktúrával kiszolgált, regionális informatikai rendszerrel támogatott aktív ellátás jön létre. Fő cél a progresszivitás mértékének növelése, sürgősségi centrum kialakításával. Felöleli a szűréstől az aktív ellátáson keresztül a rehabilitációig terjedő ellátások szervezését” (forrás: a kórház weboldala). Az épület tervezett átadása: 2013. április 30-án lesz.

A kórház utáni területen a 60-as évek végéig még udvaros, földszintes magánházak álltak szintén a Petőfi térig, amelyek többségének az állaga egészen elfogadható volt. De az új lakótelep építése miatt ezek is áldozatul estek. A kórház után a lakótelepen találkozhatunk városunk legmagasabb lakóépületével a 20 emeletes toronyházzal. Mellette földszintes szolgáltatóház: több kis üzlettel, háziorvosi rendelővel, gyógyszertárral és a Coop élelmiszerlánc áruháza üzemelnek. Ezenkívül itt volt található még a 80-as évek közepéig? a megszűnése előtti években már eléggé rossz hírűnek nevezhető Katowice Étterem. Amikor átadták, sok éven át még egy kellemes vendéglátóhelynek számított. Helyén ma már folytonos profilváltással üzemel tovább, de nem vendéglátó egységként.

Folytatása következik.
ok.ildi.blog