Az utóbbi évek legnagyobb egészségügyi  béremelése – amit a napokban vehetnek fel az orvosok – sem lesz elegendő a hálapénz megszüntetésére. Az ok prózai: számos olyan doktor dolgozik a közkórházakban, akit csak töredékállásban foglalkoztatnak, és több száz közülük egyáltalán nem kap fizetést. Így a béremelés ellenére, továbbra is rászorulnak majd a hálapénzre. A Heti Válasz bemutatja a magyar abszurdot: önkéntes segítőnek álcázott magánorvosokat a közkórházakban.

 

 

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 231 önkéntes segítő orvos dolgozik, közülük 135 főállásban látta el a feladatát, legtöbbjük a fővárosban – derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartásából. S bár az önkéntes segítők eredendően karitatív munkát végeznek, itt erről szó sincs.

Közös jellemzőjük, hogy nem kapnak fizetést, a kórház számára ingyen dolgoznak. Miből tartják fenn tehát a vállalkozásukat? Hálapénzből. Így számukra kulcsfontosságú, hogy a kórházigazgatók sorban legalizálták a paraszolvenciát a Munka Törvénykönyvének július elsejei hatályba lépése óta. Az intézményvezetők pedig – pontosan ismerve, hányan élnek pusztán hálapénzből – nem is tehettek mást, mint rábólintottak a zsebbe csúsztatott borítékra. „No para, jöhet a para” – repben így szólna, ami történt. Az önkéntes segítőknél – és a töredékállásban, például 20 százaléknyi bérért dolgozó közalkalmazottaknál – már nem az a kérdés, hogy elfogadják-e a köpenyzsebbe csúsztatott borítékot. Inkább az, hogy nem kényszerítik-e ki.

A lap végigköveti a hálapénzrítust, amely többnyire egy fővárosi vagy nagyvárosi magánrendelőben kezdődik, ahol kivétel nélkül kórházi orvosok fogadják társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkező betegeiket, itt beszélik meg a kórházi kezelés részleteit, a vizitdíj nagysága pedig jelzi, hogy mekkora hálapénzt kell majd fizetni az – egyébként a tb által finanszírozott – kezelésért.

A következő találkozás már a kórházban zajlik, ahol az „önkéntes” orvos lényegében műtőt vagy szülőszobát bérel, ám azért nem pénzzel, hanem „robottal” fizet, vagyis általában heti egy-két napot ingyen dolgozik valamelyik rendelésen. A Heti Válasz összeállítása bemutatja, hogyan néz ki egy ilyen szerződés, mi történik, ha az önkéntes orvos vét műhibát, fizetnek-e a kártérítést ilyenkor a betegnek, s miért éppen öt éve kezdett el járványszerűen terjedni ez a gyakorlat. A főváros számos szülészetén ma már kisebbségben vannak a főállású alkalmazottak. A lap ismerteti, melyek azok a szakmák, amelyekben a legtöbb orvos dolgozik fizetés nélkül, s azt is, miért éppen ezek. Aki pedig azt gondolná, hogy az önkéntesek a pályakezdő orvosok közül kerülnek ki, alaposan téved. Még főorvosi rangban is vannak olyanok, akik egyetlen fillért sem kapnak a kórháztól.

További részletek az augusztus másodikán megjelenő Heti Válaszban, amely digitális formában csütörtöktől elérhető a digitalstand.hu címen.