Feszült a helyzet az érsekújvári járásbeli Szőgyénben, ahol vasárnap közel száz ember követelte egy helyi cigány család távozását a községből. A rendőrség házkutatást tartott a korábban a szomszédokat megfenyegető családnál, s egy gázpisztolyt és szúrófegyvereket foglaltak le.
Az Új Szó értesülései szerint vasárnap este lincshangulat uralkodott a községben. A szőgyéniek Peter Németh portája előtt gyülekeztek és a család távozását követelték. Hamarosan a rendőrök is megjelentek, miközben két helyi képviselő próbálta nyugtatni a kedélyeket. A csoportosulás a rohamrendőrök kiérkezésekor bomlott fel. A magát vajdának nevező Peter Németh (Princo) azt állította, egyeseknél vadászpuskák, benzines palackok és baseball-ütők voltak. Méri Szilárd önkormányzati képviselő határozottan cáfolta ezeket az állításokat. Arról, hogy mi váltotta ki az incidenst, eltérőek a nyilatkozatok. A cigányok szomszédja, Kunyík Vilmos azt mondta, egy férfit vett védelmébe, akit a család bántalmazott. Némethék ezt cáfolva azt állítják, Kunyík Vilmos egy házastársi vitába avatkozott bele, illetéktelenül hatolt be a portájukra – tudósított a történtekről a lap.
A helyiek szerint a család,  amely tíz éve költözött a faluba, a kezdetektől problémás volt. A szőgyéniek azt mondták, Némethéknél gyakoriak voltak a hangos veszekedések, a család több tagja börtönviselt, gyerekeikkel is sok gond volt az iskolában. Nem hivatalos rendőrségi értesüléseink szerint többféle bűncselekmény írható a számlájukra. „Amikor Szőgyénbe költöztek, rendkívüli módon megemelkedett a lopások száma a községben. Előfordult, hogy míg az idős asszonyok a templomban voltak, kirabolták a házukat. Havonta harminc-negyven lopásról érkezett bejelentés. A tettesek minden esetben a Németh család tagjai voltak, az esetek többségében bűnvádi eljárás is indult ellenük. Előfordult viszont, hogy a szomszédok féltek tanúskodni. A szőgyéniek tartottak ettől a családtól, többüket megfenyegették” – nyilatkozott az Új Szónak egy rendőr, aki jól ismeri a szőgyéni helyzetet.
Gázpisztolyt, alabárdokat, s feltehetően drogot is találtak a „vajda” házában
A rendőrség házkutatást tartott a családnál, mivel a családtagok állítólag azzal fenyegették meg az utcában élőket, hogy megölik őket. Emiatt több szőgyéni lakos is feljelentést tett a héten.
A rendőrség egy gázpisztoly és két alabárdszerű szúrófegyvert is lefoglalt, továbbá két családtagot őrizetbe vett. Egyikük ellen büntetőeljárást folyik lopás miatt, másikuknak pedig már korábban börtönbe kellett volna vonulnia a bírósági ítélet értelmében. A házban egy ismeretlen folyadékot is találtak, mellyel kapcsolatban kábítószeres bűncselekmény miatt indítottak eljárást.
Az üggyel a helyi önkormányzat rendkívüli ülésen foglalkozik. „Rendkívüli testületi ülést hívtunk össze, amelyen részt vesz az alpolgármester is. Hivatalos állásfoglalást adunk ki a faluban kialakult helyzettel kapcsolatban. Addig nem nyilatkozunk” – mondta Zelenai László hivatalvezető az Új Szónak.
A helyszínen járt Ravasz Jószef romológus, szociológus is, aki szerint nagyon súlyos következményekkel járhat az önbíráskodás. „Az esetről értesítettem a romaügyi kormánybiztost. Sürgetjük az ügy mielőbbi kivizsgálását” – nyilatkozott Ravasz.
(Bumm – Új Szó nyomán)