Bíró Tibor fesztiváligazgató hangsúlyozta még, hogy a filmfesztivál nemzetközi elismerését jelzi: az elmúlt évtől akárcsak a világ nagy fesztiváljain, ökumenikus zsűri is díjazza a filmeket. Nem akárhová mennek el, Magyarországon a miskolci az egyetlen fesztivál, amelyet érdemesnek találtak a zsűri felállítására. Az idén először – a fesztiváligazgató szerint ez is a nemzetközi elismerés jele – Fipresci-zsűri is dolgozik majd a Jameson CineFesten, ugyanis a filmkritikusok szövetsége is delegált ítészeket a fesztiválra, ők szintén csak a legnagyobb fesztiválokon jelennek meg.
Újdonság az idei fesztiválon az is, hogy első alkalommal ad teret nemzetközi filmvásárnak.
– Hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a filmvásárt, ilyen még nem volt Magyarországon – fogalmazott Bíró Tibor. A vásáron mozi- és televíziós filmek vásárolhatók majd meg: a Magyar Televízió, magyar filmforgalmazók, jelentős magáncégek kínálják majd filmjeiket elsősorban a szomszédos közszolgálati televízióinak.
– Meglepően nagy az érdeklődés a rendezvény iránt – jelezte a fesztiváligazgató. Mint mondta, hiánypótló kezdeményezésről van szó, hiszen hazánkban eddig nem volt ilyen fórum. Az összes környező országból elfogadták a meghívást, jövőre a teljes Európára szeretnék kiterjeszteni a rendezvényt.  boon.hu