Különös pillanatok kísérik  a Tisztelt Házban az azonnali kérdések műfaját. Az elnök csenget, hosszasan csenget, rövid szünetet rendel el, mert vége az interpellációknak, vége a „kötelező szavazás” okozta frakciófegyelemnek, a képviselők zöme elindul a büfébe, a folyosóra vagy egyéb szükséges dolgait végezni. Pillanatok alatt harmadnyian maradnak. Így kezdődik. Mindig így kezdődik. Mégis: a siker egyik oldalon sem kétséges: minden párt hálásan megtapsolja a szószóját! Legutóbbi szónoklataikból szolidan stilizálva tallózunk.

 

Biztonságos Miskolc?

DR. ZSIGA MARCELL, (Fidesz): – Ha felidézzük emlékezetünkben 2010 tavaszát, akkor azt láthatjuk, hogy a kormány már a nemzeti együttműködés programjában bizonyította elszántságát a közbiztonság, a rend helyreállításával kapcsolatos teendők tekintetében. Fontos, hogy Miskolc olyan város legyen, amelynek polgárai nyugodt körülmények között biztonságban élnek, hangzott a Fidesz-KDNP pártszövetségének kampányígérete. A 2008-2010 közötti időszakban ugyanis 19 134 bűncselekményt regisztráltak Miskolc városának területén. A rendfenntartói beszámolók alapján nőttek a durva, agresszív, akár az élet kioltására is alkalmas bűncselekmények, ugyanakkor ugyanebben az időben a rendőrség létszáma lecsökkent, és ez így összességében Miskolcot az ország egyik legveszélyeztetettebb városává tette.

– Az elmúlt két év során számos lépés történt a közbiztonság erősítése érdekében Miskolcon, mind azt a célt szolgálták, hogy a város lakói visszanyerjék a rendbe és a közbiztonságba vetett hitüket, tudják, hogy az önkormányzat és a rendészeti szervek képesek megvédeni az embereket és vagyontárgyaikat. Rendszeres és szigorú ellenőrzések indultak az érintett területeken, a város rendőri állománya, valamint a megye rendőri állománya is több mint 200 fővel emelkedett. A fokozott ellenőrzésekben 2010 novembere és 2012 augusztusa között 214 fő elfogására, 116 fő előállítására került sor.

– Államtitkár Úr! Mindezek alapján tisztelettel kérdezem:

Milyen intézkedésekről, illetve egyéb megállapodásról tud még beszámolni, amelyek hozzájárulhatnak Miskolc és térsége közbiztonságának további javításához?

***

KONTRÁT KÁROLY, (belügyminisztériumi államtitkár): – Képviselő Úr! Örülök annak, hogy itt a Tisztelt Ház nyilvánossága előtt, Miskolc város egyik képviselőjének az előadásában hallhattunk konkrét tényeket és adatokat Miskolc város közbiztonságának javulásáról. Egy héttel ezelőtt Pintér Sándor belügyminiszter úr és a minisztérium vezetői Miskolc város polgármesterével, képviselőivel folytattak tárgyalást, amelynek során áttekintették az elmúlt két évben közösen elvégzett munkát, áttekintették az elért eredményeket, és szót váltottak az előttünk álló feladatokról is.

– Képviselő Úr! Örömmel számolok be arról, hogy valóban, – miként ön is mondta – az elmúlt két év erőfeszítéseinek eredményeképpen a nemzeti együttműködés kormánya beváltotta ígéretét. Együttműködve Miskolc város önkormányzatával, képviselőivel és tisztségviselőivel, növeltük a rendőrség létszámát mind Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mind Miskolc városában. Több akciót indítottunk közösen az önkormányzattal. Itt szeretnék emlékeztetni a Lyukóvölgy megtisztítására, ahol a törvényes rendet sikerült szigorú, szívós feladat-végrehajtás eredményeképpen helyreállítani. Ma már azon a gyönyörű vidéken, amely egyébként az ország egyik legszebb része, törvényesség honol, és reméljük, hogy ez így is marad. Ezért tenni fogunk! Áttekintettük a feladatokat, és az önkormányzat és a Belügyminisztérium közös megállapodása alapján, a lakossági igények szerint az elmúlt héten például többek között 20 fő új gyalogos járőrpár is megkezdte a munkáját a városban.

– Képviselő Úr! Szeretném elmondani önnek és a Tisztelt Háznak is, hogy Miskolc biztonsága, a Miskolcon élők biztonsága a jövőben még inkább növekedni fog. Ezen a megbeszélésen szó esett az önkormányzat támogatásáról, szó esett arról, hogy a közfoglalkoztatás területén 1358 közfoglalkoztatási munkalehetőséget teremtettünk Miskolcon. Szó esett a 26-os főút helyzetéről, arról, hogy a Miskolcot északról elkerülő főút második üteméhez kapcsolódó beruházás hamarosan elindul, ami szintén nagyon fontos a miskolciak biztonsága, az árvízvédelem megteremtése érdekében. Szó esett arról, hogy Szirmabesenyőn 500 fős fogvatartotti férőhelybővítés van tervezés alatt, ennek a megvalósítását is tervezi a Belügyminisztérium. Valamint azt a jó hírt is el tudom mondani, hogy a 112-es hívószám működésének megkezdését követően, illetőleg azzal összefüggésben Miskolcon egy call-centert hoz létre a Belügyminisztérium, amely 400 új munkahelyet jelent. Azt gondolom, mindez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy azt mondhassuk, ez a látogatás eredményes volt, és ez az együttműködés a jövőben is folytatódni fog.

***

DR. ZSIGA MARCELL: – Nagy tisztelettel köszönöm a Belügyminisztérium segítségét és államtitkár úr gondolatait. Az a partneri viszony, ami az elmúlt időszakban kialakult Miskolc városa és a Belügyminisztérium között, bizonyítja a lakosság számára, hogy elkötelezettek vagyunk. Elkötelezettek egy új modell bevezetésében, amelynek során lakossági kezdeményezésre közösen tudjuk meghatározni azt, hogy a miskolci közterület-felügyelet, a mezőőri szolgálat, illetőleg a Belügyminisztérium helyi rendőri erői hogyan tudnak közösen járőrözni. Ezek reményt sugallhatnak a miskolciak számára, hogy az egyik legbiztonságosabb város lehet a jövőben.