Kovács Attila Gábor az új, úgynevezett foxoring versenyszámban ért el második helyezést az M60 kategóriában

Miskolcra került egy ezüstérem a Szerbia legmagasabban fekvő területén, a Koszovóval határos Kopaonik Nemzeti Parkban szeptember 10-16. között megrendezett 16. Rádiós Tájfutó (ARDF) Világbajnokságról.

 

A 31 ország közel 400 sportolóját megmozgató összecsapáson a 13 fős magyar válogatott 10 férfi tagja közül egyedüli éremszerzőként a miskolci Kovács Attila Gábor az új, úgynevezett foxoring versenyszámban ért el második helyezést az M60 kategóriában.
Ezen kívül a világbajnokságok történetében szintén először itt megrendezett gyorsasági versenyben negyedik, a „klasszikus” URH-ban hatodik, az RH-ban tizenkettedik lett, s az utóbbi két szám csapatversenyében a kecskeméti Börcsök István és a váci Szűk Zoltán társaival egyformán a hatodik helyen végzett.
A borsodi Európa-bajnoknak ez volt a nyolcadik, a legnehezebb, de legeredményesebb világbajnoki részvétele. Négy egymást követő napon, pihenő nélkül kellett csúcsformát hozni, ráadásul a korábbi világversenyekhez képest is a legvadabb, 1500-1700 méter tengerszint feletti magasságú terepeken.
Ez az újabb, immár harmadik vb-ezüst tizennégyre növelte Kovács eddigi 8 világ- és 7 Európa-bajnokságon szerzett érmeinek számát.

A legsikeresebbek egyébként változatlanul a 33 fős teljes csapattal érkező, s általában mind az 5 női és 6 férfi kategóriában induló csehek, ukránok, oroszok és németek lettek. De a nagyhatalmak közül az USA és Kína is belátta: országimázs szempontjából támogatásra érdemesek az olyan nem olimpiai sportok is, mint a rádiós tájfutás. Mindenesetre meglepetés az amerikai és a kínai futók számos érme és világbajnoki címe. Dobogós helyezést ért el Dél-Korea is, a japánok lelkesedése pedig előbb-utóbb, talán már a 2 év múlva esedékes, kazahsztáni világbajnokságon éremmé érhet.