Antal Attila, a BKV-per  harmadrendű vádlottja visszavonta tegnap a nyomozás során tett terhelő vallomásait mind Hagyó Miklós, mind pedig a másodrendű vádlott, Mesterházy Ernő tekintetében a Kecskeméti Törvényszéken.

 

A BKV-perben sem Hagyó Miklós, sem pedig Demszky Gábor volt politikai főtanácsadója, Mesterházy Ernő nem ismerte el bűnösségét, s tagadták azt, hogy a BKV vezetőit a cégnek a vádirat szerint összesen másfél milliárd forint kárt okozó szerződések megkötésére utasították volna. A Kecskeméti Törvényszéken tegnap a harmadrendű vádlottat, Antal Attilát, a BKV egykori vezérigazgatóját hallgatták ki, aki egy szerződés, a fénymásolók műszaki állapotának felmérése ügyében beismerte bűnösségét, a többi vádpont tekintetében azonban visszavonta nyomozati vallomását.
Ezt azzal az indokkal tette, hogy a BRFK a nyomozás idején „nem szakmai ügyekről, hanem Hagyóról és Mesterházyról akart hallani”, s vallomásai a rendőrség elvárásai szerint készültek annak érdekében, hogy őt magát ne tartóztassák le. Antal bocsánatot kért Hagyó Miklóstól, Mesterházy Ernőtől, sőt még a büntetőügyben nem érintett Demszky Gábortól is, mint mondta azért, mert rájuk vallott. Úgy fogalmazott, az előzetesben „élet-halál között volt, és a rendőrök azt mondták, csak úgy engedik ki, ha beszél”.
Saját szerepét illetően azt mondta, vezérigazgatóként csak stratégiai kérdésekkel foglalkozott, a vádiratban szereplő többtucatnyi szerződés részleteit nem is ismerte, de ezeket utólag megismerve hasznosnak ítélte, s nem felel meg a valóságnak a vádirat azon állítása sem – tette hozzá –, hogy ezek a szerződések nem teljesültek.
Antal a nyomozati vallomásakor úgy nyilatkozott, hogy egy bizonyos adalékanyag beszerzése ügyében egyenesen Demszky hívta fel, főtanácsadója pedig számon kérte rajta, hogy miért nincs már aláírva a szerződés. „Ha Mesterházy számon kérte, miért nincs aláírva valamelyik szerződés, az azt jelentette, nincs választásom, alá kell írni, mert ő utasított” – olvasható Antal vallomásában.
Hagyó Miklósra a 4-es metró belsőépítészeti tendere kapcsán tett a nyomozás során terhelő vallomást Antal, jelezve a nyomozóknak, hogy ő egy vesztegetésnek volt tanúja, ezért nem kíván önmagára terhelő vallomást tenni.
A történet lényege, hogy Hagyó egyik BKV-nál működő „tartótisztje” irodájában került sor a megbeszélésre, amelyen neki kellett finoman a pályázó tudomására hozni, hogy a 39,6 milliárdos kiírásnál öt százalékkal drágább ajánlatot kellene tennie, mert a „tartótiszt mutatta neki, hogy ő ezért öt százalékot kér”.
A múlt heti tárgyaláson Mesterházy Ernő törvénytelenséggel vádolta az ügyészséget, most pedig Antal Attila tette ezt a rendőrhatósággal szemben, éppen a vádirat lényegét cáfolva meg.