A Földes gimnázium igazgatójának újraválasztásáért demonstráltak Miskolcon

A Földes Ferenc Gimnázium korábbi  igazgatójának, Veres Pálnak az újraválasztásáért demonstráltak mintegy háromszázan Miskolcon, a városháza előtt szerdán.

A miskolci önkormányzat a nyár elején írt ki pályázatot az ország legeredményesebb középiskoláinak toplistáján folyamatosan előkelő helyen szereplő gimnázium igazgatói posztjára, amelyre végül csak az addigi igazgató, Veres Pál jelentkezett. Pályázatát a tanári kar, a dolgozók és a szülői munkaközösség is támogatta, a Fidesz-KDNP többségű önkormányzat azonban nem. Az igazgatói teendők ellátásával átmenetileg Fazekas Róbert igazgatóhelyettest bízták meg, Veres Pál pedig általános igazgatóhelyettesként dolgozott tovább.
Az ismét meghirdetett pályázatra Veres Pál és Dávid Enikő, a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola történelem-ének-karvezető szakos tanára jelentkezett. A két jelölt meghallgatása után a tanári kar, a többi dolgozó és a szülői közösség ismét Veres Pál mellett tette le voksát.
Ennek ismeretében az önkormányzat oktatási bizottsága azt javasolta, hogy – a tervezettől eltérőn – a város közgyűlése csütörtökön ne döntsön az igazgató személyéről, hagyja ezt a leendő fenntartóra, vagyis az államra.
A szerdai tüntetésen megjelentek szocialista és DK-s politikusok is.
A demonstráció időpontjában Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester az MTI-nek közleményt juttatott el, amelyben egyebek mellett azt írta: a Földes Ferenc Gimnázium hosszú évek óta Miskolc egyik emblematikus oktatási intézménye; az iskola sorsa, jövője túlságosan komoly kérdés ahhoz, hogy pusztán csak pártpolitikusok döntsenek felőle. Csütörtökön a városi közgyűlés képviselői megfontolt, felelős döntést hoznak majd az iskolavezetői beosztások ügyében – tette hozzá a polgármester.