Erdélyben létesítene gyárat a BMW , erről pedig már folynak a tárgyalások a német autógyártó és a Temes megyei Lugos polgármesteri hivatala között – számolt be a kolozsvári Krónika.

 

A lap értesülései szerint a BMW 100 hektáros terület bérlését kezdeményezte, Albin Gaidos helyi tanácsos pedig ennek kapcsán megjegyezte, a város képviselő testületének minél hamarabb pozitív döntést kellene hoznia. Lugos polgármestere a román sajtónak kifejtette, a tárgyalások jelenleg csupán elvi szinten zajlanak, konkrét ajánlatot egyelőre nem kapott.

A Napi Gazdaság mai cikkében megemlíti, a BMW Románia mellett Szlovákiában és Magyarországon két helységben is terepszemlét tartott, egyik lehetséges célpontként Kecskemét is felmerült. Piaci források szerint a Mercedes azért választotta Magyarországot új üzemének helyszínéül, mivel Romániában nem volt megfelelő infrastrukturális ellátottság.

Romániát 2 évvel ezelőtt hírbe hozták már a BMW-vel, 2010-ben olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint a vállalat a Kolozsvár közeli Tetarom II. ipari parkban hozna létre gyárat. Ebből végül semmi nem valósult meg, a település főleg a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt szenved hátrányt a nyugatabbi régiókhoz képest.

Lugos viszont e tekintetben megfelelő helynek bizonyulhat a BMW számára, a tervek szerint ugyanis jövő áprilisra elkészül a dél-erdélyi autópálya Temesvárig, valamint Déváig vezető szakasza. Ez lehetővé tenné, hogy az erdélyi település közvetlenül Münchenből autópályán keresztül megközelíthető legyen.