Nem vonják ki a szociális szolgáltatási  szektorból Perecesi Szolgáltatási Központot, a tervek szerint az épületben szolgáltatás céljára nyitva álló helyiség működne, ahol a Perecesi lakosság számára a szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokhoz (szociális ügyintézés, tanácsadás, családgondozás, stb.) való helyben történő hozzáférést biztosítaná az intézmény – közölte Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere.

Mint az alpolgármester hangsúlyozza, a bezárására, a szociális szolgáltatási szektorból történő kivonására már csak azért sem kerül sor, mert „Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz” című eredményes ÉMOP pályázat keretében Miskolc város önkormányzata 19.907 EFT. értékű beruházást valósított meg. A pályázatból megvalósított fejlesztés eredményeként pedig fenntartási kötelezettsége van az önkormányzatnak 2016. szeptember 2-ig.

Kiss Gábor kiemeli közleményében, a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer átszervezéséről szóló szeptember 17-i közgyűlési döntést – átgondolt – csaknem 1 éves előkészítő munka előzte meg.

– Az átszervezés koncepcionális előkészítésébe az érintett intézményeket- azok vezetőit – vagyis az Egyesített Bölcsődék és Egészségügyi Szolgálat, Iránytű Szociális Szolgálat, Miskolci Családsegítő Központ és a Miskolci Gyermekvédelmi Központot is bevontuk, így minden érintett terület tehetett – és tett is – javaslatot az újonnan létrejövő intézmény struktúrájára, feladat megosztására, feladatellátás módjára – szögezi le Kiss Gábor.

Kiemeli, az átszervezésről szóló önkormányzati döntést mindenek előtt szakmai okok indokolták.

„2008-ban – az előző városvezetés – az intézmények és a szakemberek véleményét, javaslatait figyelmen kívül hagyva olyan struktúra átalakításról döntött, mely megkettőzte a szociális és gyermekjóléti ellátórendszert. E döntés és átszervezés nyomán jelenleg két intézmény párhuzamosan nyújtja ugyanazokat az ellátási formákat, miközben különböző szociális ellátások területi lefedettsége nem esik egybe. Az így kialakult – és jelenleg működő – szervezeti struktúra és szolgáltatásszervezés példa nélküli (negatív értelemben) az országban, minden rendszerszereplő számára megnehezíti a tájékozódást, növeli a bürokráciát és rendkívül pazarló” – hangsúlyozza Kiss Gábor.

„Éppen ez a szervezeti struktúra a gátja a rugalmasabb, a valós szükségletekre jobban, gyorsabban reagáló, összehangolt szolgáltatásszervezésnek. A jelenlegi integrációval a város szeretné elérni, hogy – egy szakmai szempontokat követő jól strukturált rendszerben – magasabb színvonalú, ugyanakkor átláthatóbb, tervezhetőbb és hatékonyabban működtethető szolgáltatásszervezés valósuljon meg. További fontos cél, hogy a szolgáltatásokat igénybe vevők számára könnyebb lesz az eligazodás a rendszerben. A szolgálgatás átszervezésének financiális okai is vannak.

2008 és 2009-ben jelentős állami normatíva kivonást szenvedett az ágazat. 2009-ben a szociális normatíva átlagosan, az egyes ellátási formákra vetítve 30-35 százalékkal csökkent. Az állami normatíva csökkenését a térítési díj növelésével nem lehet kompenzálni, mert az igénybe vevők terhelhetősége véges.” – mondja az alpolgármester.

Kiss Gábor közleményében hangsúlyozza, a legutóbbi közgyűlésen az alábbiakat mondta: „A Perecesi Gondozóház megmarad, hiszen pályázati támogatással akadálymentesítésre került. Tehát ha nem is lenne kihasznált, sem lenne érdemes bezárni, mert vissza kellene fizetni a támogatást. „

Hozzáteszi, a tervek szerint az épületben szolgáltatás céljára nyitva álló helyiség működne, ahol a Perecesi lakosság számára a szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokhoz (szociális ügyintézés, tanácsadás, családgondozás, stb.) való helyben történő hozzáférést biztosítaná az intézmény. Továbbá rendszeresen szervezett közösségi és prevenciós programoknak adna helyet az épület, mely a szabadidő tartalmas eltöltése mellett a generációk közötti kapcsolatépítést is erősítené.

Az étkeztetést továbbra is ezen a helyen vehetik igénybe az arra rászoruló idős emberek. Ezzel a Perecesen élők számára emberközelibb és több szociális szolgáltatás nyújtására nyílik lehetőség.

minap.hu