„Megdöbbenéssel hallottuk és olvastuk az új két tanítási nyelvű képzés megváltozott feltételeinek előterjesztését. Nálunk az Avasi Gimnáziumban szinte a kezdetektől, 1988 óta működik két tanítási nyelvű oktatás német nyelven és 1999-től angol nyelven is.”

Tisztelt dr. Hoffmann Rózsa Államtitkár Asszony!
Megdöbbenéssel hallottuk és olvastuk az új két tanítási nyelvű képzés megváltozott feltételeinek előterjesztését. Nálunk az Avasi Gimnáziumban szinte a kezdetektől, 1988 óta működik két tanítási nyelvű oktatás német nyelven és 1999-től angol nyelven is.
Mindig teljesítettük a törvényben foglalt előírásokat, feladatokat és több tantárgyat is oktattunk és oktatunk idegen nyelven (történelem, biológia, informatika, földrajz és civilizáció), az oktatás színvonalára és eredményességére mindig büszkék lehettünk.
A képzés kezdete óta 534 fő teljesítette a felsőfokú C1-es nyelvvizsga szintet német nyelven (csak 19 fő nem), emellett sokan nemzetközi felsőfokú DSD nyelvvizsgát is tettek; angol nyelvből pedig 173 főnek sikerült a felsőfokú nyelvvizsga (mindössze 1 tanulónak nem).
Ha a történelem tantárgyat kiveszik a célnyelven tanítható tantárgyak közül, akkor alapjaiban kérdőjeleződik meg az ilyen típusú képzés továbbélése az ország szinte minden két tanítási nyelvű iskolájában.
Azt gondoljuk, hogy nagyon nagy hiba lenne, ha a minisztérium megnehezítené a két tanítási nyelvű képzés indítását a választható tantárgyak behatárolásával. A tehetséggondozás egy remek formáját találta ki az oktatáspolitika közel harminc éve, amelyet a mi iskolánkban magas színvonalon alkalmazunk a mindennapi tanítási gyakorlatban, és amelyre külföldi vendégeink minden alkalommal csodálattal tekintettek. A legutóbbi nemzetközi statisztikák szerint hazánk az európai ranglistán az utolsó helyen áll az idegen nyelvismeretet tekintve. Ez az a képzés, melyben a diák természetes módon, eszközként használja az idegen nyelvet, ezért sokkal hatékonyabb, mint bármilyen más nyelvoktatási forma.
Érveink a tervezet megváltoztatása érdekében és a történelem tantárgy megtartása mellett:
1. A történelem célnyelvi oktatása a célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásában és a nyelvvizsgákon a közismereti témakörökben szintén jó alapot jelent szókincs és kommunikáció tekintetében. Ennek köszönhetően diákjaink nemcsak a diplomához szükséges B2 szintű, középfokú, hanem a C1 szintű, felsőfokú nyelvvizsgákon is sikeresek.
2. A történelem olyan komplex tantárgy, amely alkalmas arra, hogy a mindennapokban alkalmazható, széleskörű ismeretek megszerzésére lehetőséget adó szókincsre tegyenek szert a diákok nagyon sok tudományterületet érintve pl.: gazdaság, társadalom, politika, művészetek, életmód, antropológia, műszaki terület (pl. haditechnika), stb. A SZEMLÉLETFORMÁLÁS alapja az ok-okozati összefüggések tanulmányozása, következtetések levonása a tények ismeretében, ami idegen nyelven még hatékonyabb és kiváló alapot ad a felsőfokú tanulmányokhoz. Mindig nagy örömmel tölt el bennünket, ha diákjainkat halljuk, amint külföldi vendégeinknek árnyaltan beszélnek a magyar történelem jeles eseményeiről és nevezetességeinkről angol vagy német nyelven.
3. „Öregdiákjaink” visszajelzései szerint az itt szerzett tudás nagy hasznukra vált a felsőoktatásban és a választott szakmájukban is.
4. Történelem – idegen nyelv szakos képzés volt a múltban és léteznek olyen tanárok, akik ezt az igen nehéz és komplex feladatot vállalták és vállalják. A külföldről érkezett, szaktantárgyukat célnyelven tanító kollégák nincsenek tisztában a magyar követelményrendszerrel és a vendégtanárok fluktuációja miatt nehéz hosszútávon tervezni, ezért ez a megoldás nem volt járható út, és most sem az a többi szaktárgy esetében sem.
5. A célnyelvi történelem tankönyvek, jegyzetek rendelkezésre állnak (németből Nemzeti Tankönyvkiadó könyvei; angolból iskolánk tanárai: Figeczkiné Szabó Mónika – Fazekas Krisztina: History 9-12, a magyar tantárgyi követelményeknek megfelelve. Iskolánkban hosszú évek munkájának köszönhető a tankönyvcsalád és a sikeresen működő két tanítási nyelvű képzés, amelyet kár lenne ellehetetleníteni). Iskolánk könyvtára is felkészült az elmúlt 24 évben a célnyelvi történelem-oktatásra, számos szakkönyvvel rendelkezik.
6. Iskolánkban eddig is törekedtünk arra, hogy egyensúlyban legyenek a társadalomtudományi és természettudományi célnyelven oktatott tantárgyak. A diákok zöme mégis a történelmet és a civilizációt választotta érettségi tantárgyként és nem a természet­tudományokhoz kapcsolódókat. Az előterjesztés értelmében a képzésben érettségiző diákok 6-7 tantárgyból fognak érettségi vizsgát tenni, ami nagy terhet jelent a diákoknak és költségvetési többletkiadást az államnak.
7. Biológia-, földrajz-, fizika-, kémia – idegen nyelv szakos tanár nehezen található az országban olyan létszámban, amely a két tanítási nyelvű iskolák töredékét is elláthatná – megfelelően képzett és tapasztalt – pedagógusokkal. Ezen tárgyak szakszókincse kevésbé használatos a mindennapi életben. A szakemberek azt állítják, hogy a természettudományos gondolkodás sokkal hatékonyabb anyanyelven, mint idegen nyelven. Ezen érvek alapján indokolatlannak tartjuk csak természettudományi tantárgyakra alapozni a két tanítási nyelvű képzést.
Felmerül a kérdés bennünk, hogy készült-e olyan hatástanulmány, amire alapozva teljes felelősséggel hozza meg a döntést a minisztérium. Konkrétan fogalmazva:
1. Hány természettudomány – idegen nyelv szakos tanár áll rendelkezésre 2013. szeptember 1-jétől, hogy bekapcsolódjon a célnyelvi képzésbe?
2. Az előterjesztésben megadott tantárgyakból vannak-e idegen nyelvű tankönyvek? Csak néhány tantárgyból van tankönyv (pl. biológia). Vajon ki fogja ezeket kidolgozni és mikor?
A fenti gondolatokat abbéli aggodalmunkban fogalmaztuk meg, hogy az iskolánkban hosszú évek óta jól és sikeresen működő célnyelvi történelem oktatás léte veszélybe került. Támogatjuk a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöksége által megfogalmazott véleményt, amely a képzésben résztvevő iskolák véleményén alapszik.
Kérjük, hogy a diákok, és a két tanítási nyelvű iskolák érdekeit figyelembe véve szülessen pozitív szakmai döntés!
Tisztelettel:
az Avasi Gimnázium német és angol munkaközösségének tanárai (21 fő) nevében
Aczélné Réthy Zsuzsanna a német munkaközösség vezetője, történelem-német szakos tanár
Bella Mónika az angol munkaközösség vezetője
Fazekas Krisztina, Figeczkiné Szabó Mónika, Schramkó Ágnes angol-történelem szakos tanárok
Kisfaliné Liptai Katalin történelem-német szakos tanár
Arday István a gimnázium volt igazgatója 1997.aug.1.-2012. júl. 31.