„Zárolják a Miskolci Egyetemen  a karok külső forrásból származó pénzeit” – írja az eszakhirnok.hu, úgy folytatva: „lapunk úgy tudja az állami normatíva csak egy félévre biztosítja az egyetem működését. A szakemberek szerint elkerülhetetlen egy minimum 30 százalékos létszámleépítés és a sárospataki tanítóképző bezárása”.
Patkó Gyula rektort egyelőre nem tudtuk elérni, de az egyetem egyik dolgozójától megtudtuk, szerdán az intézményben összdolgozói értekezletet tartottak. Itt egyedül az hangzott el, hogy zárolni kell a karok külső forrásból származó bevételeit, mert az egyetem költségvetési egyenlege mínuszban van. Létszámleépítésről és a sárospataki kar bezárásáról azonban nem esett szó – hangsúlyozta a lapunknak nyilatkozó dolgozó.
Kevés a támogatás
Hozzátette: a karok külső forrásait elsősorban a hallgatói befizetések jelentik, valamint a kutatói megbízásokért kapott összegek egy részét. A zárolás után ezekkel a forrásokkal a karok nem rendelkezhetnek szabadon. Informátorunk hozzátette: a bajok oka az, hogy 2008 óta majdnem felére csökkent az egyetem állami költségvetése, így a rendelkezésre álló pénz lassan a bérköltségeket sem fedezi. Az összdolgozói értekezleten különböző ötletek és javaslatok hangzottak el a költségvetés egyensúlyba hozására, de a döntést a rektori kabinet hozza majd meg.  boon.hu