A kormányfő szerint október 23-a  arra emlékeztet, hogy ‘annyira élünk csak, amennyire Magyarország él’. A magyar kabinet szerinte elfogadja az európai együttműködés mindenkire érvényes szabályait, de azt nem, hogy valamilyen ‘kifinomult módszerrel’ idegenek kormányozzák a magyarokat.

A kormányfő kedden, a Kossuth téri állami ünnepségen felsorolta a 2010 óta eltelt időszak kormányzati eredményeit, majd a ‘csüggedőknek’ és a ‘reményvesztetteknek’ azt üzente: 1956 legnagyszerűbb leckéje az volt, hogy a forradalmat javarészben munkások, az akkori bérből és fizetésből élők csinálták, akik nem törődtek bele a kilátástalanságba. Ha csak feleannyi hitünk lesz, mint nekik volt, akkor hegyeket tudunk megmozgatni – fogalmazott a miniszterelnök..

A magyar kormány elfogadja az európai együttműködés mindenkire érvényes szabályait, de azt nem, hogy valamilyen ‘kifinomult módszerrel’ idegenek kormányozzák a magyarokat – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy az európai kultúrnemzetek közös erkölcsi mércéjét Magyarország elfogadja, a kettős mércét viszont nem. Az Európai Unió egyetlen intézménye sem bánhat tiszteletlenül a magyarokkal – hangsúlyozta a a politikus.

Október 23-a a miniszterelnök szerint arra is emlékeztet minket minden évben, hogy az 1956-os forradalmat leverők törekvései nem tűntek el a magyar közéletből. ‘Elég ha 2006 októberére gondolunk: lovasroham, könnygáz, majd a brutalitásban élen járók kitüntetése.’

A kormányfő ugyanakkor rámutatott: ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb. „1956 magyar hősei adtak erőt négy évtizeddel később, a rendszerváltáskor a szovjetek kiszorításához, a szocialista munkáspárt földre döntéséhez és a szögesdrót akadályok megsemmisítéséhez.” – mondta a szónok.

Beszédét rendőrségi becslések szerint mintegy 400 ezer ember hallgatta a Kossuth téren.