A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki tanszékének tanára szerint Magyarországon mielőbb több új víztározóra lenne szükség. Somlyódy László hangsúlyozta, sós vízből is lehet iható vizet előállítani, szerinte nem az előállítás költségei okozzák a gondot.

 

Az utóbbi évek aszályos időszakát látva több új víztározóra lenne szükség, egyelőre azonban tervek sem készültek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Somlyódy László akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki tanszékének tanára.

Somlyódy László kiemelte, hogy a fővárosban is nehéz lenne megoldani, hogy a Duna vizével öblítsék a wc-t, és az ivóvizet más forrásból kapjuk.

Az akadémikus arról is beszélt, hogy a vízhiány eddig komoly nemzetközi konfliktust még nem okozott. Somlyódi László szerint a Nílus és a Jordán folyó, valamint az Aral-tó térségében, főként Ázsiában vannak olyan területek, ahol problémát okozhat az osztott víz problémája.

Somlyódy László hangsúlyozta, hogy sós vízből is lehet iható vizet előállítani, szerinte nem az előállítás költségei okozzák a gondot. Kiemelte, hogy a szállítás nagyon drága, emiatt csak a tengerpartok közelében jellemző, hogy sós vízből iható vizet állítanak elő.

Hozzátette: a globális felmelegedés is jelentősen ront a vízkészlet helyzetén, de a legfőbb probléma a népesség számának emelkedése.