Az ötezer lakosúnál nagyobb  települések adósságállományának egy részét is átvállalja az állam – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton. Ezeknél a településeknél egyenként – az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján – számolják ki az adósságátvállalást úgy, hogy a gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek.

 

A Magyar Nemzet szombati számában arról írt: Orbán Viktor az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen bejelentheti, hogy a kormány milyen megoldást kínál az eladósodott önkormányzatok helyzetének rendezésére.

A kormányfő bejelentése alapján a kormány sávos megoldást alkalmaz a hitelállomány konszolidációjára. Az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát teljesen átveszik, efölött pedig minél nagyobb egy település, annál kisebb lehet az adósságátvállalás mértéke.

Lépésenként
A Népszava szerint mintegy 500 milliárd forintos adósságkonszolidációs csomag lépéseit jelentheti ma be Orbán Viktor, amivel az állam az önkormányzatok teljes, 1200 milliárdos adósságállományának csaknem felét átvállalná.

A lap információi szerint az állam még az idén 100 milliárd forint értékben átvállalja minden önkormányzat folyószámlahitelét, továbbá ugyanekkora összegben több száz település további adósságának egy részét. Az intézkedés második lépcsőjében még pontosan meg nem határozott szempontok alapján a fennmaradó mintegy 1000 milliárd forintnyi, hosszú futamidejű kölcsönök legalább 30 százalékát vállalná át.

Az államadósságot duzzasztja
Elképzelhető, hogy államkötvény-kibocsátással fedezi le az önkormányzati adósságokat az ÁKK, amivel ez az adósságállomány az államadósság részévé válhat − mondta korábban a Napi Gazdaságnak Kuti Ákos, az Equilor elemzője (az unió felé elszámolt ESA típusú konszolidált adósság tekintetében ez nem hozna változást, hiszen annak része az önkormányzati adósság).