Magyar zeneművészet kategóriában:

1. A Miskolc Dixieland Band 1990-ben alakult, 21 év alatt az egyik legismertebb jazz-formáció lettek. Stílusuk a megszokott sdixieland stílus modernebb kiadásban, a XX. század swing stílusának bemutatása. 2005-ben a Miskolci Gyémántok, illetve a Múzsa Művészeti Díjat kapták meg.

2. Regős Zsolt karnagy, pedagógus. Van profi keretek között működő felnőtt színházi énekkara, középiskolás gospel kórusa, már nem fiatalokból álló templomi énekegyüttese, akikkel mind-mind a zenében rejlő titkokat és feszültségeket próbálja megfejteni és megvalósítani. Pályafutása eddigi útján több elismerést kapott.

3. Az Egressy Béni Zeneiskola 2012-ben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Legfőbb törekvésük, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekbe is elvigyék a zene szeretetét, felkeltsék az érdeklődést a zenetanulás iránt. Ezzel nemcsak a kulturális életet, hanem a gyerekek nevelését is segítik.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában:

1. Barna György néprajzi gyűjtő, a Lézerpont Látványtár létrehozója, mely 40 éves gyűjtés eredményeként megtalált, megőrzött kultúrtörténeti értékeket 10 kiállítási témacsoportba rendezve, egyedülállóan mutat be a nagyközönség számára. Miskolc város Pro Urbe Díjasa.

2. Szinvavölgyi Táncműhely 1946-ban alakult, s azóta is a magyarországi néptáncos szakma kiemelkedő képviselője. A táncműhely több évtizedes munkásságával, továbbéltető, továbbfejlesztő hagyományőrzésével a magyar örökség hordozója kíván lenni a jövőben is, átívelő közösséget biztosítva az egymást követő generációk számára. A fotón Jóna István elnök látható.

3. Fügedi Márta Népművészeti Egyesület 1982-ben alakult. A három évtized egyesületi munkája lehetővé tette, hogy sokszor kihalásra ítélt mesterségeket folytató kézművesek szakmailag, művészetileg továbbfejlődhessenek, tudásukat átadják, műveikkel a közönség előtt is megjelenjenek. 

Magyar oktatás és köznevelés kategóriában:

1. Dr. Dobrossy István történész, nyugalmazott levéltár-igazgató. Több évszázados néprajzi, levéltári forrásokat feldolgozva íróként, szerkesztőként több mint száz könyvet jelentetett meg. Kitüntetései: Szabó Lőrinc-díj, Miskolc Város Díszpolgára, Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje.

2. Dr. Tusnády László író, műfordító, főiskolai tanár. Elsősorban a magyar és olasz irodalommal foglalkozik. A tudományos és művészeti munkájával párhuzamosan éltető elemének, küldetésének tekinti a tanítást. Eddig 12 könyve jelent meg. Különböző újságokban és antológiákban 258 alkalommal jelentek meg publikációi.

3. Dr. Valikovics Attila intézetvezető főorvos, a B.-A.-Z. Megyei Kórház Neurológiai és Pszichiátriai Intézetének vezetője. A klinikai kutatások és az oktatói, egyetemi tanári tevékenysége mellett bekapcsolódott a telemedicinába. Kiemelkedő tudományos, publikációs tevékenységet folytat, publikációit rangos magyar és nemzetközi folyóiratok közlik.