A Tiszai pályaudvart intermodális központtá alakítják

A város hosszú távú jövője  szempontjából elengedhetetlenek ezek a közlekedési fejlesztések. Most olyan mennyiségű pénzt biztosítanak Miskolcnak, ami a város költségvetésének szinte a fele – ezt Kriza Ákos polgármester mondta egy nyilatkozatában arról a kormánydöntésről, ami elfogadta, és összességében közel 20 milliárd forinttal támogatja Miskolc közlekedésfejlesztési projektjeit. ( Miskolc a taxisblokád idején)

Miskolc területén az eddigi közúti fejlesztések félbe maradtak, ezért a város jelenlegi közúthálózata nélkülözi a rendszerszerű működést. A város célja a városrészeket összekötő, a túlterhelt belváros tehermentesítését biztosító egységes úthálózat kialakítása. A koncepciónak egyik kulcsfontosságú eleme a belváros tehermentesítése, illetve – többek között – ennek érdekében a 3. számú főútnak a belvárost délről elkerülő szakaszának kiépítése. Ennek részeként megoldódhat a Martin-kertvárosi felüljáró problémája is az úgynevezett Y híd megépítésével. Minderről legutóbb júliusi ülésén tárgyalt a város közgyűlése.

A projekt tartalmazza az intermodális infrastruktúra kialakítását is vagyis a Tiszai pályaudvar intermodális központtá alakításának, illetve a Gömöri pályaudvar és a Bagolyvár térsége emeltszintű csomópontjának előkészítését. A Zöld Nyíl nyugati, felső-majláthi végállomásán a jelenleg használhatatlan Bagolyvár épületének átalakításával egy, a XXI. század követelményeinek megfelelő utasforgalmi épület jöhet létre a jelenleg ideiglenesen kialakított konténeres megoldás helyett.

A KÖZOP-források felhasználásnak véghatárideje 2015. december 31. Az infrastruktúra-fejlesztési projektek előkészítési feladatainak jelentős időigénye miatt egyes projektek csak előkészítési fázisig juthatnak ebben a periódusban. Az előkészített projektek megvalósítására a következő, 2014-2020 közötti programozási időszakban nyílhat lehetőség. Ez az jelenti, hogy a 2014-2020-as források megnyitásakor már kész tervekkel rendelkezhet a város, vagyis azonnal pályázhat. minap.hu