Ma. Nézőpontok, kérdések és források Miskolc huszadik századi múltjának újragondolásához

Műhelybeszélgetés és kerekasztal.

 

A Miskolci Galéria immár második alkalommal – a múlt évben megrendezett „Miskolci képek, Miskolc-kép I. Fotográfia és emlékezet” című szakmai vita foly¬tatásaként – műhelybeszélgetést szervez, hogy egy asztal köré ültesse a különféle tudomány¬területeken dolgozó, s a maguk eszközeivel városunk közel¬múltjával foglalkozó szakembereket. A konferencia sze¬rvezője Bán András és Kunt Gergely, a kerekasztal vezetője Kapusi Krisztián.

A találkozón és az eszmecserén túl a műhely¬beszélgetés célja egy olyan közösségi emlékezeti tér megvalósításáról való elgon¬dolkodás, amely tér a személyes és családi emlékezet felől közelítene a múlt felé, annak két-három generációnyi időintervallumát fogná át. Ez az elképzelés a várost kevésbé földrajzi egységként, sokkal inkább az együtt lakók közös¬ségeként, tehát társadalmaként fogja fel. Az így elgondolt tér az ismerőstől tartana az ismeretlen felé, azaz a jelenből visszafelé a haladva ismertetné meg a lá¬togatót a város múltjával, a lakosok a hét¬köznapjaira, életmódjára, kultúrájára koncentrálna.

A MŰHELYBESZÉLGETÉS PROGRAMJA – 10 órától

* Bodovics Éva Judit: Papírra vetett katasztrófa. Az 1878-as miskolci árvíz narratívája és emlékezete a hazai sajtóban.

* Bereczki Zoltán: A diósgyőri vasgyár építéstörténete régió és társadalom tükrében. A kutatás problémái, lehetséges eredményei

* Dobák Judit: Rozsdás vidék – A kohászat térségi hatásainak és területi fejlődésben játszott szerepének időbeli változásai

* Marozsán Zsolt: A miskolci társadalmi-gazdasági fejlődés indukálta építészeti tevékenység Menner László pályájában (1927-1968)

* Fáy Ádám: Az Acélváros kutatás – A Célváros képeskönyv

* Darázs Richárd: Perecesi kutatások

* Iván Eszter: Földvári Rudolf Borsod megyei első titkár 1956-os tevékenysége és pere

* Kapusi Krisztián: Privát félmúlt Miskolcon: egy „családtörténeti képregénysorozat” koncepciója

* Kunt Gergely: Elveszíthető-e a múlt?

KEREKASZTAL – 16 órától

Kérdések és források Miskolc huszadik századi múltjának újragondolásához

Résztvevői a műhelybeszélgetés előadói és meghívott vendégek