A gépészeti munkák egyik legjelentősebb részének befejeztével október hónapban tovább folytatódott a Miskolci Geotermikus Projekt még hátralévő csővezeték fektetési, és illesztési munkálatai, valamint a meglévő szakaszok nyomáspróbája.
Tőzsdei tájékoztatás – PannErgy Nyrt.

 

Megkezdődött a Miskolci Geotermikus Projekt geotermikus hővezeték primer oldalának és szekunder körének önálló nyomáspróbája, amit a csövek lefedése, és a környezet helyreállítása követ majd A gépészeti munkák egyik legjelentősebb részének befejeztével október hónapban tovább folytatódott a Miskolci Geotermikus Projekt még hátralévő csővezeték fektetési, és illesztési munkálatai, valamint a meglévő szakaszok nyomáspróbája. A hónap utolsó felében a hőszállító primer oldalának és szekunder körének önálló nyomáspróbája kezdődött meg, valamint a magasfeszültségi rendszer kivitelezésének megkezdésére kerül sor.
Fokozatosan került részleges műszaki átadásra a Kistokaj hőközponttól induló, és az Avas hidraulika állomásig tartó közel 20 kilométeres geotermikus hővezeték. A részleges átadás során egy-egy szakasz illesztési, és a csövek fektetésével kapcsolatos műszaki ellenőrzések, valamint a szakaszokat érintő műszaki szelvények vizsgálata, illetve szakaszos nyomáspróbák zajlottak le.

A szakaszos vizsgálatokat követve újabb, közel két hétig tartó folyamatos geotermikus, és a szekunder oldali szakaszok önálló nyomáspróbája kezdődött meg a napokban. A többszöri vizsgálatokra azért van szükség, mert a csővezeték több mint 2000 pontján elvégzett hegesztési, és illesztési munkák műszaki ellenőrzésére van szükség a maximum 16 bar nyomású rendszer későbbi hosszú távon problémamentes működtetéséhez.

A csővezeték teljes és végleges műszaki ellenőrzését, és a maximum nyomás felett elvégzett vizsgálatokat követve, néhány héten belül megkezdődhet a 1,8 – 4,0 méter mély (a terep és helyszínviszonyoktól függő) csőfektető árkok befedése, valamint a helyszín, illetve tereptárgyak korábbi állapotukba történő visszaállítása.

A hővezeték építése mellett a szükséges magasfeszültségi rendszer kiépítésére is sor kerül, amely során 35kV kábelek fektetése valósul meg.

„Minden jel azt mutatja, hogy a következő hetekben a teljes rendszer maximális – a munkabiztonsági és környezetvédelmi feltételeknek megfelelő – nyomáson történő próbájára sor kerülhet. A maximális nyomáson történő vizsgálat során kiderül, hogy mely szakaszok, és műszaki szelvények működésére kell nagyobb figyelmet fektetnünk annak érdekében, hogy a rendszer a lehető legbiztonságosabban működjön a közel 100 Celsius fokos, akár 16 bar nyomást is elérő közegben – nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.”