Összedőlt egy épülő autópályahíd, már 4 halott, sok sérült

Összedőlt egy félkész, épülő betonhíd a Szepességben található Kiskerény (Kurimany) község közelében péntek délután kettőkor. Négy halálos áldozat, egy sérült még életveszélyben van. A lőcsei járásbeli községben épülő híd – mely a D1-es autópályán ívelne át, ha megépül – a délután két órakor körül dőlt össze. A szerencsétlenség idején dolgoztak a konstrukción, tizennyolc munkás volt a hídon – és alatta.

 

A mentők két halottat húztak ki a romok alól, a harmadik áldozat a mentőhelikopter fedélzetén, kórházba szállítás közben vesztette életét, a negyedik pedig a kassai kórházban. További 3 súlyos sérültet ápolak, közülük az egyik még életveszélyben van. 11 személyt könnyebb sérülésekkel ileltve sérülésmentesen húztak ki a romok alól. Hőkamerával megállapították, hogy már nincs ember a romok alatt.

A tűzoltók 14 kocsival, 42 tűzoltóval vonultak a helyszínre Lőcséről, Eperjesről, Kassáról, Iglóról. Mentőhelikoptereket, hegyimentőket és keresőkutyákat is kirendeltek, a sérülteket az említett városok kórházaiba vitték. A helyszínre ment Zuzana Zvolenská egészségügyi és Robert Kaliňák belügyminiszter is, a helyzetről Robert Fico kormányfőt is folyamatosan tájékoztatták.

„A híd lebetonozása közben összeomlott annak egyik része. Néhány embert betemettek a romok, ebben a pillanatban többet nem tudok mondani” – jelentette ki a balesetet követően a Nemzeti Autópálya-társaság szóvivője, Marcel Jánošík. A felelősséget egyelőre valamennyi, az építkezésben résztvevő cég és társaság hárítja, a Semos cég jogi képviselője a cseh televíziónak azt nyilatkozta, ők csak fővállalkozóként vesznek részt az építkezésben, a többi érintett társaság szerint ugyanakkor a Semos a kivitelező alvállalkozó.

A baleset oka egyelőre ismeretlen.