Jön a síszezon Ausztriában. 7 ezer üres állás várja a magyarokat

A szállodák, hegyi panziók üzemeltetői pedig már most gőzerővel keresik az új munkatársakat. Közel 7 ezer üres álláshelyre keresnek pályázókat. Milyen szakemberek a legkapósabbak és mennyi pénzt kínálnak a munkaadók?

 Már javában zajlik a munkaerő-toborzás a téli síszezonra Ausztriában. Az EU-s állami munkaügyi hivatalok közös adatbázisában – az EURES online álláskereső felületén- Ausztriára szűrve közel 5700 szezonális vendéglátóipari munkalehetőséget találunk. Ezek legtöbbje hegyi hotelekbe, panziókba szól, ahová felszolgálót, szakácsot, takarítót, szobaaszonyt, recepcióst keresnek a munkaadók. A nagyobb vendéglátóhelyeken kapósak még a szépségiparban dolgozók (főleg kozmetikusok), de találtunk disc-jockey, szommelier és babysitter ajánlatokat is.

Havi 1400-1800 eurót keres a többség

Mennyit lehet keresni? Túlóra nélkül havi bruttó 1400-1800 eurós fizetésekkel lehet találkozni a hirdetésekben. Növeli a fizetés értékét felszolgálóként a borravaló, illetve a teljes ellátás. A hotelek személyzetének ugyanis a bér mellé ingyenes szállás és étkezés jár a legtöbb esetben. Így aki tisztán a munkára koncentrál, nem utazik és nem szórakozik, akár egész fizetését megtakaríthatja. Így 4 hónap alatt 1-1,5 millió forintnyi euróval (plusz borravalópénz) térhet haza.

A felvételnél előnyt jelent a korábbi ausztriai vendéglátós vagy hajón szerzett munkatapasztalat, a terhelhetőség és egy korábbi munkaadótól szerzett ajánlólevél (referencia). Az EURES rendszerében egyébként a legtöbb állásajánlat Tirolba, Salzburgba és Vorarlbergbe szól. Kommunikációs szintű nyelvtudás minden pozícióban követelmény, közvetlen vendégkapcsolattal járó munkakörökben inkább a közép- mint az alapfokú tudás az elvárás. Recepciósoknak például telefonon is kell tudni gördülékenyen kommunikálni.