Az LMP képviselőcsoportjának helyettes vezetője felelőtlenségnek tartja, hogy Jávor Benedek frakcióvezető a párt novemberi kongresszusa előtt nyilatkozott az Együtt 2014-el való együttműködés lehetőségeiről. Mile Lajos szerint az is káros, ha a kongresszust megelőzően pártjukból bárki tárgyalásokat kezd bármilyen összefogásról.

 

Mile Lajos ezzel a frakcióvezető MTI-nek adott interjújára reagált. Ebben Jávor Benedek abban azt mondta, hogy az LMP-nek el kellene kezdeni a tárgyalásokat az együttműködés lehetőségeiről az Együtt 2014 képviselőivel. A képviselőcsoport vezetője úgy fogalmazott, hogy Magyarország súlyos krízisben van és súlyos választások előtt áll. Ebben a helyzetben pedig történelmi felelősségük minden olyan eszközt megvizsgálni, amelyik lehetőséget teremt az Orbán-kormány leváltására.

 

Mile Lajos csütörtökön az MTI-nek azt mondta: vitathatatlan, hogy a Lehet Más a Politika sorsdöntő kongresszus előtt áll, mert minden párt életében meghatározó a stratégiáról szóló döntés. Bajnai Gordon színrelépése ráadásul egy újabb dimenziót nyitott meg, tehát egy izgalmas időszakban tartják a novemberi rendezvényt – tette hozzá.

Az LMP-nek adottak a belső fórumai, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, a készülő dokumentumokhoz beadhatja a javaslatait, a kongresszuson pedig végig lehet vinni a vitát, és dönteni a követendő irányról. Mindenki érzi, hogy jelentős döntések előtt áll az LMP – mondta Mile Lajos. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy számít mindenki fegyelmezettségére a higgadt döntés érdekében, és „ehhez a párt vezetőinek, köztük a frakcióvezetőnek illik példát mutatni”.

A frakcióvezető-helyettes biztos volt abban, hogy a kongresszus határozott döntést fog hozni a további stratégiáról, „aminek már nagyon ideje lesz, mert nem lehet tovább lebegtetni ezeket a kérdéseket.
Mile Lajos azt viszont helytelennek tartotta, hogy a kongresszusi vita és a döntés előtt a párt bármelyik prominense a nyilvánosság előtt formáljon véleményt.

A politikus azt mondta, károsnak tartaná, ha a döntést megelőzően bárki bármilyen egyeztetésbe vagy tárgyalásba kezdene a jövőbeni együttműködésről, mert az mindenképpen csökkentené a kongresszus hatáskörét.