A Jobbik alelnöke szerint  nem az vezetett Lenhardt Balázsnak a Jobbik frakciójából való távozásához, hogy a képviselő feljelentette Szegedi Csanádot, a pártból korábban kilépett politikust. Mint mondta: a feljelentés körüli eljárási vita csak „az utolsó csepp volt az ehhez vezető folyamatban”. Novák Előd csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Jobbik egységes Szegedi Csanád „köpönyegforgatásának” elítélésében.

Lenhardt Balázs szerdán közölte az MTI-vel: kilépésének közvetlen előzménye az, hogy a frakció aznap visszahívta országgyűlési jegyzői tisztségéből, mert múlt héten feljelentést tett Szegedi Csanád, a pártból korábban kilépett politikus ellen. Jelezte azt is, nem kíván azonosulni azzal az irányvonallal, amelyet a Jobbik a parlamentben képvisel, a párt vezetésével lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szemben áll, ami szerinte a személyével szembeni indokolatlan bizalmatlansághoz vezetett.
Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően lemondott a pártban betöltött funkcióiról, de EP-képviselőként tovább folytatja a munkáját.
Az ügy előzménye, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak.
Novák Előd csütörtökön hangsúlyozta: Szegedi Csanád európai parlamenti képviselőként a „magyarországi cionistákat is beelőzve képviseli új kenyéradójának érdekeit”, ezért a Jobbik semmilyen formában nem támogatja EP-képviselői munkáját és egységesen elítéli a „köpönyegforgatását”. Éppen ezért az ellenzéki párt elkezdte megvizsgálni a Szegedi Csanád elleni jogi fellépés lehetőségét, azonban Lenhardt Balázs nem várta meg ennek a munkának a végét, nem jelent meg a Jobbik elnöksége előtt, hogy megvitassák a kérdést, hanem megtette a feljelentést.
Novák Előd szerint Szegedi Csanád ügye – miszerint a korábban nyilvánosságra került hangfelvételek szerint az EP-képviselő „burkoltan uniós forrásokat meglebegtetve” próbálta meg származása titokban maradását elérni – nem elsősorban jogi, hanem erkölcsi kérdés.
Hangsúlyozta azt is: „Szegedi Csanád fekete foltja a nemzeti radikalizmus történetének, egy politikai hulla, akit nem a felszínen kell tartani, hanem el kell süllyeszteni” és a Jobbik kíváncsian várja a feljelentés eredményét, de minimális esélyt látnak arra, hogy „egy cionista zsidótól elvegyék a mandátumát és átadják egy nemzeti pártnak”.
A Jobbik alelnöke szerint az, hogy a másik feljelentő, Kulcsár Gergely továbbra is a Jobbik frakciójának tagja, is azt bizonyítja, hogy nem maga a feljelentés vezetett Lenhardt Balázs kilépéséhez.
Novák Előd leszögezte: a Jobbik „a rend pártja erős központi irányítással”, Lenhardt Balázs pedig sorozatosan szembe ment a frakciófegyelemmel és ez vezetett a kilépéséhez.
Kiemelte: Lenhardt Balázs nem sértette meg az esküjét, ezért „emelt fővel” távozhat a Jobbik frakciójából és bízik benne, hogy „Lenhardt Balázs nem fogja a Jobbik belső vitáit a médiában boncolgatni”.
Lenhardt Balázs a harmadik jobbikos képviselő, aki elhagyta a Jobbik frakcióját annak 2010-es megalakulása óta. Pősze Lajos 2010 decemberében lépett ki a képviselőcsoportból, Endrésik Zsoltot pedig idén áprilisban zárták ki a frakcióból és a pártból is.