A II. világháborús postagalamb maradványait a kéményben fedezték fel

A II. világháborús postagalamb maradványait a kéményben fedezte fel egy angol férfi. A madár lábán egy kódolt üzenet volt vörös tokban. A történészek úgy vélik, a galamb a náci Németországból tartott hazafelé Montgomery tábornok Reigate-ben lévő főhadiszállására, amikor megpihenhetett a kéményen és a felszálló füsttől beleszédült.  

A remek állapotban megmaradt üzenetet egy bizonyos W. Stott őrmester írta.
A szöveg 27 kódcsoportot tartalmaz, mindegyik 5-5 betűből és számból áll. Az őrmester – nem tudni, melyik napon – 16.25-kor küldte el az üzenetet X02-nek.
Történészek szerint X02 a High Wycombe-i Bombázó Parancsnokság főhadiszállásának titkos kódja lehet, és a szöveget egy pilóta küldhette, mivel a rangját J-vel jelölte, és ez a RAF-nál volt szokásban, a hadseregben G-vel jelölték az őrmestert.
Colin Hill, a Bletchley Parkbeli Postagalambok és háború című állandó kiállítás kurátora a Daily Mailnek elmondta, több mint 30 olyan üzenet van a kiállításon, amiket postagalambokkal küldtek a II. világháborúban, de egyik sem kódolt.
A madár 1940-ben jött világra, és a Szövetségesek „alkalmazták”, ez kiderült a vörös tokból, de ez minden, amit tudni lehet róla.
Most igyekeznek a cigarettapapír méretű papírdarabra írt szöveget megfejteni.
A ház, amelynek kéményében a galamb maradványait megtalálták Reigate-ben áll, közel áll ahhoz a szállodához, ahol a II. világháborúban Montgomery tábornok a normandiai partraszállás részleteit kidolgozta.

 
A hotel padlásán katonai postagalambokat tartottak.post