Nem készült el határidőre a miskolci Szivárvány óvoda felújítása, a gyerekeket így még mindig a Könyves Kálmán Általános Iskolában kijelölt ideiglenes helyre hordják a szülők, immár április óta. Az iskola épülete – kialakításából adódóan – alkalmatlan az óvodai nevelésre, az egészségügyi, higiéniai feltételek részben hiányoznak. Az óvodai rekonstrukció ráadásul belátható időn belül nem fejeződhet be, a kivitelezéssel megbízott cég hibája és az önkormányzat tehetetlensége miatt. Minderről Szihalmi Péter, az MSZP miskolci alelnöke és Bartha György szocialista önkormányzati képviselő számolt be hétfőn Miskolcon.

 

Mint elmondták, 2010 tavaszán az előző városvezetés 100 millió forintot nyert az említett óvoda külső és belső felújítására. Az önkormányzati választások után hivatalba lépő fideszes városvezetésnek azonban másfél évre volt szüksége ahhoz, hogy elindítsa a tényleges munkát: idén április 1-jén költöztek át az ovisok a közeli Könyves Kálmán Általános Iskolába, akkor vonult fel a kivitelező az építkezési területre. A befejezés várható időpontjaként augusztus 20-át jelölték meg, ám a megadott határidőre nem készült el az épület. Új dátumként azóta már szóba került az év vége is, a legújabb azonban 2013 márciusa.

Az óvodai nevelés feltételei ugyanakkor meglehetősen korlátozottak az iskolában, túl azon, hogy maga az iskola is használni szeretné az ovisok által elfoglalt termeket. Az iskolai vécében található piszoárok és vécécsészék például nem passzolnak az ovisok magasságához, így minden esetben az óvoda személyzetének kell megfelelő magasságba segíteniük a gyerekeket. Megoldatlanok a fogápolás feltételei is, összesen két kézmosót használhat a 110 gyermeknek. Az étkeztetés két turnusban történik, az ovisok ugyanis nem férnek be egyszerre az iskola által biztosított helyiségbe. Ebből következik, hogy a pihenőidő is rövidebb, ami a kisgyermekeknél sokat számít.

Szihalmi Péter elmondta: a szocialisták az önkormányzat októberi közgyűlésén is szóba hozták az ügyet, kérdezték, hogy miért áll a Szivárvány Óvoda felújítása. Dr. Kriza Ákos polgármestere válasza az volt, hogy „egyeztetések folynak a kivitelező vállalkozóval, gondok voltak az általa végzett munkával”.

A szülői munkaközösség megkeresésére az önkormányzat ugyanakkor azt a választ adta, hogy a fővállalkozó nem fizette ki az alvállalkozókat.

Két és fél évvel a pályázat elnyerése után csak most, november 7-én tartottak a szülők kérésére egy összevont szülői értekezletet. Ott az hangzott el, hogy a kivitelező cégnél tulajdonosváltás történt, ez okozott gondot, illetve az, hogy át kellett tervezni egy-két dolgot és ez bizony időbe került.

„Az, hogy mi van a háttérben, a szülőket nem érdekli. Az én gyermekeim is a Szivárványba járnak, úgyhogy tudom: semmibe veszik az ovisok érdekeit. Úgy néz ki, hogy Kiss Gábor oktatásért felelős alpolgármestert és a terület önkormányzati képviselőjét, Seresné Horváth Zsuzsannát nem érdekli a ráosztott feladat és a felelősség. A szülők, köztük én is követelem, hogy a gyermekeink életét ne forgassák fel és rendezzék gyorsan és határozottan a Szivárvány Óvoda sorsát!” – jelentette ki Szihalmi Péter, miközben hangsúlyozta, hogy minden tisztelet az iskola és az óvoda dolgozói előtt, ők a lehetetlen helyzet ellenére is mindent megtesznek a gyermekek fejlődése, nevelése érdekében.

Bartha György kérdéseket tett fel a történtekkel kapcsolatban, kérdéseit a városvezetésnek címezte. „Igaz-e, hogy a Közbeszerzések Tanácsánál feljelentették az önkormányzatot a közbeszerzési törvény, illetve az esélyegyenlőség megsértéséért? Igaz-e, hogy úgy módosították a kivitelezői szerződést, hogy a módosítást nem tették közzé a Közbeszerzési Értesítőben? Igaz-e, hogy az építési naplót olyan személy vezeti, aki a kivitelezővel megkötött szerződésben nem is szerepel?”  eszakonline.hu