A Miskolci Törvényszék 2012  márciusában M.István Tamást hivatali visszaélés bűntettében bűnösnek találta és 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.
Sz. Péter II.r. vádlottat felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt 100.000.- Ft pénzbüntetésre ítélte a bíróság.
M. István Tamás és védője felmentés végett fellebeztek. Az ügyész az ítéletet mindkét vádlott vonatkozásában Tudomásul vette.
M. István Tamás a szolgálati viszonyának 2010 augusztusában való megszűnéséig az Ózdi rendőrkapitányság hivatásos állományú beosztottja volt, rendőr törzszászlósként. A kapitányság munkatársai 2010márciusában kiemelt rendőri intézkedéseket hajtottak végre Ózdon és a környező ún. veszélyeztetett településeken. Az ellenőrzés megbízott parancsnoka M. István Tamás volt. Az egyik járőrpáros egy csernelyi lakos által vezetett mezőgazdasági vontatót ellenőrizték, amelynek kiderült nincs érvényes műszaki vizsgája, sőt a forgalmi sincs a vezetőnél. A rendőri intézkedésnél jelen lévő Sz. Péter II.r. vádlott az intézkedő rendőröket igyekezett meggyőzni arról, hogy az ő kérésének tett eleget a vontató vezetője. Arra kérte a rendőröket, hogy ne tegyenek feljelentést. Ezt követően felhívta M. István Tamás I. r. vádlottat, hogy segítsen neki az ügy elsimításában. M. István Tamás telefonon arra kérte az ellenőrzést végző járőröket, hogy ne tegyenek szabálysértési feljelentést, vagy ha mégis megtennék, akkor csak „valami gyengére” jelentsék fel az intézkedés alá vont személyt. M. István Tamás a kérés teljesítése esetén viszontszívességet ígért.
A járőrök azonban megtették a szükséges feljelentést és a vontató vezetőjét az Ózdi rendőrkapitányság pénzbírsággal sújtotta. A szolgálatot teljesítő rendőrök pedig értesítették az esetről közvetlen elöljárójukat.

 

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa mai ülésén megváltoztatta a Miskolci Törvényszék ítéletét.
M. István Tamás szabadságvesztését 6 hónap börtönbüntetésre enyhítette, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az indoklás szerint a cselekmény tárgyi súlyához képest az I. fokú bíróság ítélete túlzottnak tekinthető.