Elítélte Szlovákiát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) három cigánylány „erőszakos” sterilizációja miatt.

Elítélte Szlovákiát az Emberi Jogok  Európai Bírósága (EJEB) három cigánylány „erőszakos” sterilizációja miatt.
A „károsultaknak” 27 000 és 28 500 euró kártérítést is megítélt a bíróság. Az eljárás még 2004-ben indult az európai bíróságon, mivel a három felperes azt állította: a korompai kórházban korábban akaratuk ellenére sterilizálták őket.
„Nagyon örülök, hogy ennyi év után igazat adott nekünk a bíróság, és kimondta: annak idején akaratunk ellenére tettek minket nemzésképtelenné a kórházban. Minden roma nő nevében szeretnék köszönetet mondani az Emberi Jogok Európai Bíróságának. Egyúttal nagyon sajnálom, hogy Szlovákiában nem hittek nekünk, és egészen Strassburgig kellett menni az igazunkért” – nyilatkozta a SITA hírügynökségnek az egyik károsult.
Az európai bíróság ítéletében közölte: két nőt saját akaratuk ellenére, és megfelelő tájékoztatás hiányában sterilizáltak a korompai kórházban. Ez a módszer sérti a nők emberi jogait és több nemzetközi egyezményt, melyek az EU-tag „Szlovákiában” is érvényesek.

Mindhárom „károsultat” Korompa kórházában sterilizálták az orvosok. Az eset megtörténtekor még nem voltak nagykorúak, a beavatkozáshoz pedig törvényes képviselőjük beleegyezésére lett volna szükség.
Egyiküket, I. G.-t 2000-ben, második gyermeke születésekor sterilizálták. A beavatkozásról a kórházban egyáltalán nem informálták, csupán két év után, egy átfogó egészségügyi vizsgálat során jött rá a dologra.
A második felperest, az akkor kiskorú M. K.-t 1999-ben sterilizálták, szintén második gyermeke születésekor, az orvosok pedig csak a beavatkozás után adták ezt ő és a szülei tudtára.
A harmadik károsultat, R. H.-t 2002-ben tették nemzésképtelenné, és a beavatkozás előtt tőle sem kértek hivatalos, szóbeli beleegyezést.

(Sita – Paraméter nyomán)