Miskolc. Nem jön a Kánaán

Miskolc – amely a Progresszív Intézet kimutatása szerint az ország egyik legeladósodottabb városa – útjai felújításra szorulnak, Miskolctapolca ivóvízbázisa veszélyeztetett, a város szennyvizét tisztítani kell, a turistákat a régióba kell csalogatni, a belvárost fel kell újítani. A jövő évre 12,7 milliárd forintnyi beruházást tervezett a város, de úgy, hogy az év elején 27 milliárd forint adósságot nyögött, a törlesztés pedig évről évre súlyosabb. Jövőre 3,3, 2014-ben már 4,1 milliárd forintot kellene kifizetnie a hitelei után, pedig az idén is 3 milliárdos lyuk tátongott a költségvetésén.

 

Miskolc csak az egyik azok közül a települések közül, amelyek az adósságok terhét nyögik, nagyrészt éppen azért, mert hiteleket vettek fel a különféle fejlesztésekhez. Mostanra előállt az a helyzet, hogy a települések nem tudják lehívni az európai uniós támogatásokat sem, hiszen egy fillérjük sincs, hogy beindítsák a fejlesztéseiket.

Nem jön el a Kánaán

Ezen segíthet az 1956 településtől 612 milliárd forint értékben az államhoz kerülő adósság, ám azt még korai kijelenteni, hogy ez megoldaná a problémákat. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere néhány napja a boon.hu-nak úgy fogalmazott, a város „adósságcsapdában van”, de a kormányzati segítség még nem jelenti azt, hogy eljön a Kánaán. Akkor az első számítások alapján úgy vélte, városuktól 17 milliárdnyi adósságot vállalna át az állam, de szó sincs róla, hogy „ész nélküli fejlesztésekbe” kezdhetnek. „Nem tudunk nagy beruházásokat indítani a megmaradó pénzből, hiszen bár az állam hatalmas terhet vesz le a vállunkról, marad még bőven” – nyilatkozta. origo.hu