Izrael szombat reggel folytatta  a támadásokat a Hamász által vezetett Gázai övezet ellen. Kétszáz légicsapást mértek többek között az egyiptomi határon fekvő csempészalagutakra. Az izraeli hadsereg szerint leromboltak négy Hamászhoz köthető épületet, a csoport főhadiszállását, egy rendőrséget és a parancsnok házát. A szemtanúk szerint a gázai miniszterelnök Iszmail Haníje házát is megsemmisítették. Az izraeli rakéták kiütöttek öt transzformátort is, ezzel a szolgáltató szerint több mint 400 ezer ember áramellátása szűnt meg Gáza déli részén.

 

A támadásokkal egy időben izrael elkezdett felkészülni egy lehetséges szárazföldi invázióra: berendelte tartalékosait és felsorakoztatta csapatait és páncélozott járműveit a gázai határon. Azután, hogy bejelentették, Izrael 16 ezer tartalékost rendelt be, Ehud Barak védelmi miniszer pénteken azt mondta, újabb behívásokat engedélyezett. A helyi sajtó szerint ez 75 ezer fő berendelését jelenti.

A Hamász által kilőtt rakéták pénteken Jeruzsálemen kívül és Tel Avivban landoltak, amely a Washington Post szerint kijózanító bizonyítéka, annak, hogy a palesztinok olyan fegyverekkel rendelkeznek, amelyek minden eddiginél mélyebbre képesek behatolni az izraeli területekbe.

Az Jeruzsálem mellett becsapódott rakétát egyértelműen provokációnak tekinti a zsidó állam, amely még valószínűbbé tesz egy szárazföldi csapást. Ez volt az első rakéta, amely 1970 óta elérte a várost. Bár az izraeli tisztviselők szerint nem keresik a háborút, egyértelmű figyelmeztetést küldtek a Hamásznak. Péntek hajnalban az izraeli hadsereg lezárta a három Gázába vezető utat, amely további jele lehet a közelgő szárazföldi csapásnak. A hadsereg szóvivője szerint az ejtőernyősök és a gyalogosok parancsra várnak a politikai vezetőktől.

„Az izraeli lakosság, mint mindenki más megérdemli a békét és nyugalmat, azt, hogy élhessék a saját életüket. Ha a következő 24-36 órában újabb rakétákat látunk, az valószínűleg kiválthat egy szárazföldi hadműveletet” – fogalmazott a Külügyminiszter-heylettes a CNN-nek.

A szerdán elkezdett izraeli hadművelet célja a Hamász még mindig jelentős katonai képességének felszámolása, ehhez szükséges lehet egy szárazföldi hadművelet is. Azonban egy kockázatos akcióról van szó, főleg két hónappal a választások előtt. Amíg a légitámadások elnyerték a közvélemény támogatását is, egy elhúzódó szárazföldi háború már egyáltalán nem biztos, hogy ilyen egyértelmű támogatást kap.

A műveleteknek egyelőre jóval kevesebb áldozata van, mint a 2008-2009-es csapásoknak, ami azt mutatja, hogy izrael pórbálja elkerülni a korábbi háború megismétlődését. Az események azonban ezt leszámítva nagyon hasonló mederben pörögnek, az akkori szárazföldi beavatkozást is légicsapások előzték meg, és a szárazföldi beavatkozás előtt szintén megöltek egy magas rangú palesztin katonai vezetőt.