Miskolciak nyerték az ivó favágóversenyt

Gyönyörű időben rendezték  meg szombaton a 4. Ivó völgye favágóversenyt a Tündérkert panzió udvarán. Idén végül öt csapat és tizenkét egyéni versenyző nevezett be a megmérettetésre, a szervezők több újoncot is köszönthettek. (Erdély szívében, Székelyföldön, Székelyudvarhelytől 27,0 km- re Ivóban, a Madarasi Hargita lábánál, a tanyavilág közepén, csendes, nyugodt, természetközeli környezetben, közel két hektáros területen épült a TÜNDÉRKERT PANZIÓ.)

 

A tavalyi versenyhez képest idén kisebb volt az érdeklődés, de ez nem nyomta rá bélyegét a hangulatra, hiszen végig a baráti beszólások és a jókedv jellemezte a favágóversenyt. Idén is jöttek Magyarországról, jelen volt a létavértesi címvédő páros is, míg Miskolcról először érkeztek részvevők.
Az első feladat a fadöntés volt, a fákat a Zetelaka-Libán közbirtkosság előre kijelölte. Ez a próba komoly feladat elé állította a versenyzőket, hiszen több döntés is hosszadalmasra sikeredett, a sűrű erdőben a kivágott fákat feltartotta a többi koronája, így autós húzatásra is sor került, mivel az egyik fenyő sehogy sem akart a földre kerülni.
A döntés után a Tündérkert panzió udvarára vonultak a favágók és a népes közönség, itt rendezték az ügyességi versenyeket. Az első próba kifejezetten az ügyességre alapozott, a versenyzőknek időre meg kellett fordítaniuk láncfűrészük vágólapját. A második feladat a precíziós korongvágás volt, a szigorú bírák bonyolult szabályrendszer szerint jártak el, így nemcsak a gyorsaság, hanem a pontosság is számított. A harmadik feladat elvégzéséhez már nemcsak ügyesség, hanem komoly fizikai erő is kellett: a favágóknak fejszével leszorított rönköt kellett kivágniuk. Utolsó próbaként hasogatási tudományukat mutatták be a versenyzők, előbb láncfűrésszel levágtak egy bükkfadarabot, majd fejszével négyfelé kellett hasogatniuk. A verseny végén – amíg a bírák kiszámolták a végső sorrendet, és az üstökben is elkészült az estebéd – a közönség is megmérettetett páros fűrészelésben, a leggyorsabb a Márton János–Bokor Árpád páros volt, 20 másodperc alatt vágták el a fát, díjuk pedig egy-egy liter sör volt.
A tavalyi bajnok létavértesiek idén a harmadikak lettek, az első helyet az újonc miskolci Gerőcs János és Pankotai Zoltán páros szerezte meg, közéjük ékelődött be az ivói Bors Center csapata. Gerőcs amúgy egyéniben is a legjobbnak bizonyult, két ivói favágót előzött meg, Boros Leventét és Ilyés Lászlót.
„A környéken szinte mindenki favágásból él, így a favágók többször betérnek hozzám beszélgetni. Egy ilyen alkalommal jött az ötlet, hogy szervezzünk egy ilyen versenyt, legyen a favágóknak is egy ünnepük. Választásunk Szent Simon vértanú ünnepére esett, akit a monda szerint kettéfűrészelték, így a favágók védőszentjüknek tekintik. Fodor György nyugalmazott főmérnök vezeti mindig a versenyt, én szervezem, míg a zetelaki közbirtokosság biztosítja a feltételeket” – mondta Venyige István, a favágóverseny ötletgazdája és házigazdája.

Egyéni verseny:
1. Gerőcs János (Észak Erdő Zrt., Miskolc)
2. Boros Levente (Boros Center, Ivó)
3. Ilyés László (Kalapács Impex, Ivó)

Csapatverseny:
1. Észak Erdő Zrt. Miskolc (Gerőcs János, Pankotai Zoltán)
2. Boros Center, Ivó-Zetelaka
3. Szilánkok Létavértes