1,3 millióért tankoltak a Jobbikos  Juhász Oszkár szolgálati autójába

Gyöngyöspata jobbikos polgármestere havonta 3500 kilométert autózik a falu érdekében. A számlát az adófizetők pénzéből állja az önkormányzat, miközben az úti célok között  nem kevés pártrendezvény is akad.

 

Az atv.hu kikérte Gyöngyöspata önkormányzatától a Juhász Oszkár polgármester kizárólagos használatában álló szolgálati autó üzemanyag számláit. A dokumentumokból az látszik, hogy a megválasztását követő öt hónap során – 2011. augusztustól december végéig – Juhász havonta átlagosan mintegy 130 ezer forintért tankolt.

A csúcshónap október volt, amikor 141 ezer forintért vásárolt üzemanyagot a polgármester. Ebből az összegből az akkori átlagárat – 392 forint – figyelembe véve 360 liter 95-ös benzin volt kapható, ami – 8 literes átlagfogyasztással kalkulálva – 4500 kilométer megtételéhez elegendő.

Idén kicsit visszafogottabb volt Juhász: júliusban – talán a nyári szabadság miatt – csak 60 ezerért tankolt a szolgálati autóba az adófizetők pénzéből, ám az első félév átlaga így is meghaladja a havi 102 ezer forintot.

Az önkormányzat adatai szerint a polgármester a tavaly augusztus óta eltelt egy évben összesen 1.319.657. forintot autózott el szolgálati célból.

Csak ment és ment

A benzinszámlákból mindenesetre további következtetések is levonhatók: 2011. augusztus 13-án hosszú útra indulhatott a jobbikos polgármester, hiszen aznap délelőtt 10 órakor 50 litert tankolt. Ez a mennyiség 625 kilométer megtételére elég. A bizonylatok alapján Juhász meg is tette a távot, hiszen aznap délután 15 órakor ismét üzemanyagot vásárolt, ezúttal több mint 47 litert.

Mindez azt jelenti, hogy az első tank benzin öt óra alatt elfogyott, vagyis Juhász délelőtt tíz és délután három óra között 625 kilométer tett meg. A bizonylatokból kiderül, hogy a polgármester mindkét esetben Gyöngyösön tankolt, amiből nem következhet más, minthogy Juhász elautózott valahová 312 kilométert, majd visszatért a kiindulási ponthoz. Öt óra alatt – mivel Gyöngyös nem az autópálya mellett fekszik – nagyjából maximum 625 kilométer lehet megtenni, így tehát Juhász nem állt meg egy percre sem: megérkezett úti céljához, és azonnal visszafordult. Ebből viszont adódik a kérdés: mit intézett a település érdekében?

Duplán?

A benzinszámlák szerint Juhász legalább 6 esetben olyan napon tankolt jelentős összegekért, amikor különböző településeken a helyi Jobbik meghívásának tett eleget.

Ilyen település Oroszlány, ahol tavaly október 16-án járt, és aznap 13.500 forintért tankolt. November 17-én Jászfelsőszentgyörgyre utazott, és 10.000 forintért vásárolt benzint. Februárban Mezőkövesden, májusban Békéscsabán, júniusban Boconádon járt jobbikos rendezvényeken, és minden alkalommal ugyanazokon a napokon tankolt is a szolgálati autóba. A számlákon feltüntetett vevő minden esetben Gyöngyöspata önkormányzata, ami azt jelentheti, hogy Juhász közpénzből utazgatott jobbikos párteseményekre.

És feltehetőleg a Jobbikhoz sok szálon kötődő Magyar Sziget fesztiválra is, ahol idén július 12-én tartott előadást, miután 10.026 forintért tankolt.

Ráadásul úgy tűnik, bizonyos esetekben a Jobbiktól is kapott pénzt úti költségre: Szabó György, Oroszlány jobbikos alelnöke megkeresésünkre azt mondta, a párt téríti a rendezvényeikre meghívott vendégek költségeit, és ez így volt Juhász esetében is, aki „családi hangulatú bográcsozáson” vett részt.

atv.hu