A vasárnapi tartományi választás próbára teheti Spanyolország egységét, írja a Huffington Post. A fejlettebb és gazdagabb észak-keleti Katalóniában ugyanis előrehozott választást tartanak, mert a tartományi kormány vezetője, Artur Mas nem tudott dűlőre jutni a központ kormánnyal és Marioano Rajoy miniszterelnökkel vívott csatáiban.

 

Artur Mas katalán elnök azért hozta előre a választás időpontját, mert azt mondta, ha újraválasztják, elkezdi a a katalán függetlenségről szóló 2016-os népszavazás megszervezését. Ehhez pedig szerinte egyértelmű felhatalmazás, új mandátum kell. Lényegében tehát arról szavaznak Katalóniában, hogy elszakadjanak-e Spanyolországtól.

Innen nincs visszaút
Szeptemberben másfél millióan tüntettek Barcelonában, ahol egyrészt az adójukat követelték vissza a madridi központi kormánytól, másrészt a gazdasági kérdéseket már egyértelműen összekötötték a katalán függetlenség kérdésével. Ezután mondta Artur Mas, innen nincs visszaút, ennyi ember szavát már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Október hetedikén a Barcelona-Real Madrid meccsen hosszan zengett a stadionban a „Függetlenség!”.

Katalónia Spanyolország leggazdagabb része, GDP-jének 8 százalékát ugyanakkor be kell fizetnie a központi költségvetésbe. A legfontosabb kifogás éppen ez. Katalónia ugyanis egyben a leginkább eladósodott rész is, melynek mentőcsomagot kellett kérnie a spanyol központi banktól. A katalánok panaszai szerint míg évente 16 milliárd eurót fizetnek be a központi költségvetésbe, az állami fejlesztéseknél mindig a sor végére kerülnek.

Azért ez nem ilyen egyszerű
Az elszakadáspártiak szerint ha ez a helyzet megszűnne, rövid ideig tartó átmeneti nehézségek után virágzó, dinamikusan fejlődő állam jöhetne létre. „Ha ország lennénk, Európában nálunk lenne a hetedik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem” – mondta Lluis Recorder katalán politikus.

Ezt azonban egyáltalán nem biztos, hogy ilyen egyszerűen át lehet számolni. Juan Rubio-Ramirez katalán közgazdász a La Vanguardiának arról beszélt, Barcelonában működő nagyvállalatok tömegei települhetnek át Madridba, vagy már európai városokba, ha tényleg függetlenednek. Spanyolországban akár bojkottálhatják is a katalán termékeket is ebben az esetben – volt már olyan katalán textilipari vállalat, ami arra panaszkodott, hogy Galiciából lemondták a rendeléseket, mert az ottaniak szerint katalán politikusok lenézően beszélnek róluk. A katalán gazdaság teljesítmény jelenleg évente 1,1 százalékkal csökken, a munkanélküliség 23 százalékos.

Az pedig erősen kétséges, mi lenne egy egy független Katalónia EU-tagságával. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szeptemberben arról beszélt, hogy „minden létrejövő új országnak újra kell kérnie a felvételét az EU-ba”.

Spanyolország vége
A központi kormány az elszakadásról lényegében úgy beszél, mint Spanyolország végéről. „Az emberek úgy kezelik a kérdést, mintha Katalóniát csak úgy le lehetne metszeni. Pedig a katalán kiválás akár Spanyolország eltűnéshez is vezethet” – mondta Alberto Ruiz-Gallardón igazságügyminiszter.

A probléma ugyanis nem csak Katalóniában létezik. Baszkföldön októberben tartottak választást, ahol kétharmados többséget szereztek az elszakadáspárti erők. „Katalónia simítja el előttünk az utat” – mondta Iñaki Anasagasti baszk nacionalista politikus. Ha pedig Katalónia és Baszkföld is elszakadna, a spanyol gazdaság 25 százalékkal, az egy főre jutó GDP 5 százalékkal csökkenne. Mindehhez az Európába vezető spanyol autópályák és vasutak más országokon mennének keresztül. index.hu