A látszat csal.  Mellény, kézi lámpa, gépjármű fényhíd, illetve jelzőfáklya

Hajmeresztő körülmények között helyszíneltek nemrégiben egy ködös éjszaka, a miskolci közlekedési rendőrök. A nulla méteres látótávolságban, a sötétben egy mini lámpával próbálkoztak láthatóvá tenni magukat, de volt akinek csak láthatósági mellény jutott. A látszat azonban csal. Legalábbis a rendőrség szerint. Tisztelt Pusztai Úr!

 

A 2012. november 22-én e-mailen érkezett – baleseti helyszínelők védőeszközeivel kapcsolatos – megkeresésére hivatkozva az alábbiakról tájékoztatom:

A baleseti helyszínelők biztonságos munkavégzését úgy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon, mint a Rendőrség más egységeinél is egyrészt a feladatellátás módját szabályzó rendelkezések, másrészt az állomány számára rendszeresített védőfelszerelések biztosítják.

A helyszínelők védelmét hivatott biztosítani többek között, hogy a helyszínt szükség szerint teljes, vagy félpályás útlezárással, védik, vagy annak környezetét bójákkal határolják körbe. További rendelkezés, hogy munkájukat szükség esetén helyszínbiztosító járőrök is segítik.

Az említett rezsimszabályok szükség szerinti és mértékű bevezetése a helyszíni parancsnok döntési kompetenciájába tartozik.

A fentiek mellett az állomány munkavégzését további védőfelszerelések is biztosítják – így különösen láthatósági mellény, kézi lámpa, gépjármű fényhíd, illetve jelzőfáklya – melyek valamennyi baleseti helyszínelő gépjármű kötelező tartozékai is egyben.

A fentebb említettek követelményszintű alkalmazását jelzi, hogy megyénkben az elmúlt években baleseti helyszínelői munkavégzés során nem történt baleset.

Miskolc, 2012. november 26.
Tisztelettel:

Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes
irodavezető