David Mizrachim, Izrael magyar-, cseh- és lengyelországi katonai attaséja elmondta, hogy a múlt héten véget ért légi csapásokról szórólapokon előre értesítették az érintett területeken élőket. Erre azért volt szükség, mert a „Hamász és a többi terrorszervezet” gyakran lakóövezetekbe telepítette állásait.

 

A légierő egykori ezrese példaként említette, hogy a gázai futballstadion gyepe alatt nagy hatótávolságú, iráni gyártmányú Fadzsr–5 rakétákat tároltak. A stadion alá épített bunkerből kétszer is lőttek ki ilyen rakétát Tel Avivra. Több helyen pedig a Hamász kényszerítette a lakókat arra, hogy befogadják a fegyverraktárakat, vagy a fegyveres csoportok bázisait.

Az attasé a biztonsági intézkedések között említette azt is, hogy a hadsereg, ha szükséges volt, a tervezett rajtaütések előtt félórával telefonon értesítette a célba vett házak lakóit. A katonák felszólították a lakókat, hogy családjukkal hagyják el a célzónát. David Mizrachim szerint a légierő drónjai is végigpásztázták a környéket, hogy valóban megtörtént-e az evakuáció. Ha nem, vagy leállították a támadást, vagy úgynevezett „tető kopogtatókkal”, kisebb erejű bombákkal adtak nyomatékot a figyelmeztetésnek. Az attasé álláspontja szerint a megelőző intézkedések bevezetése nélkül akár több ezer áldozata is lehetett volna az összecsapásnak, hiszen az a világ egyik legsűrűbben lakott térségében zajlott.

Az katonai attasé elmondta, hogy katonai szempontból azért volt szükség Izrael gázai akciójára, mert az elmúlt időszakban ismét magasra szökött a Gáza területéről Izrael felé indított rakétatámadások száma.