A önkormányzat fizeti egy  olyan ingatlan mellett álló földút aszfaltozását és közművesítését, amelynek nagy részét a fideszes többségű önkormányzat ügyvédjének segítségével szerezte meg egy offshore-hátterű cég. Szinte biztos, hogy ott épül majd fel a győri Audi logisztikai központja. A városháza a 175 millió forintos útfelújítását részben lakossági érdekkel magyarázza, pedig alig van rajta forgalom. Minderről a hvg.hu számol be.

 

Emlékeztetnek: a botrányos telekügylet lényege, hogy a Luxemburgban bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű SR Group SA az önkormányzat ügyvédje, a korábban a fideszes Lázár Jánosnak is jogi tanácsokat adó Rákosfalvy Zoltán segítségével jutott szántóföldekhez ott, ahol várhatóan az Audi logisztikai központja épül majd fel, noha erre törvényesen nem is lett volna lehetősége, hiszen cég nem vásárolhat földet, külföldi pedig pláne nem. Éppen ezért a szántóföldeket Rákosfalvy vásárolta fel magánszemélyként, majd miután az ingatlanokat az ügyvéd nevére írták, egy helyrajzi szám alá összevonták őket.

Ezután a földhivatal engedélyezte, hogy az addig szántóföldként bejegyzett ingatlant a jövőben ipari-kereskedelmi célra hasznosíthassa annak tulajdonosa. Ekkor az addig Rákosfalvy nevén lévő terület a luxemburgi cég magyar „leányvállalatának”, az SR Invest Logistic Kft.-nek a nevére került, méghozzá egy olyan jogcímen („tulajdonjog elismerés”), amiről a hvg.hu által megkérdezett jogászok sosem hallottak még. Azzal, hogy az ingatlant átminősítették, egy csapásra megsokszorozódott az értéke.

Néhány hete ráadásul – írja a hvg.hu – a város pénzéből közművesíteni és aszfaltozni kezdték az ingatlan melletti földutat. Az önkormányzat a hvg.hu-nak ezt azzal indokolta, hogy az „a lakosság érdekeit szolgálja”, mivel – mint írták – a Tibor-Majori út Győr-Szentiván városrészt köti össze az M1-es autópályával. Ez a magyarázat azonban enyhén sántít, mivel a kérdéses útszakasz Győr-Szentiván egy gyéren lakott területére vezet be, ráadásul helyközi busz sem megy azon a vonalon. Ezzel szemben van olyan összekötő út, ami valóban felújításra szorulna.

A beruházás mellett felhozták még érvként, hogy az az ipari parkot üzemeltető, önkormányzati tulajdonban álló Győri Nemzetközi Ipari Park Kft.-nek lehetőséget biztosít arra, hogy a parkot keleti irányba bővítse, fejlessze. Ha viszont a városvezetés tisztában volt azzal, hogy az ipari parkot keleti irányba bővíti, még inkább érthetetlen, miért hagyta szó nélkül, hogy az önkormányzat ügyvédjének a segítségével alig egy éve egy offshore-hátterű cég tegye rá a kezét egy most aranyat érő ingatlanra, s akasszon le óriási hasznot az eladással.