Hollóháza.  A porcelán-nagyhatalom Távol-Kelettel már nem lehet versenyezni

Stratégiai termékváltást hajt v égre a hollóházi porcelánmanufaktúra, fiatal iparművészek tervei alapján porcelán divatékszereket is gyárt. A váltást az is indokolta, hogy az elmúlt években – a gazdasági válság hatására – szerte Európában csökkent a kereslet a hagyományos porcelántermékek iránt.

Az állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. stratégiai termékváltását célzó programjának fontos része a porcelán ékszerek kifejlesztése, gyártása. Pálfi József, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a 2008-as gazdasági világválság átrendezte a piacot, Európában gyakorlatilag megszűntek a porcelánmanufaktúrák, a hagyományos termékeket, így a csészéket, vázákat, tányérokat, edényeket nagy kapacitású porcelángyárak állítják elő, amelyek zömmel a távol-keleti országok olcsó munkaerejére építenek. Ezzel az európai manufaktúrák versenyképtelenek, így olyan termékeket kell találni, amelyekkel a kézi porcelángyártás magasabb költségeit el lehet ismertetni a piaccal – mondta el az ügyvezető igazgató.

A hollóházi cég idén nyáron kezdte el a tudatos stratégiai termékváltást, a porcelán divatékszerek kifejlesztését. Eddig egy magyar magáncég számára gyártották őket. Nagyon kapósak a piacon. Karácsonyra pedig kijönnek a saját fejlesztésű darabjaikkal. A munkába bevont fiatal iparművészek közül, elsőként a Sütő Erika által készített kollekciót mutatják be a vásárlóknak.

A tervező, mint elmondta, igyekezett a magyar virágos népi motívumokból kiindulva egy 21. századi, nagyon letisztult, könnyen értelmezhető, nem elcsépelt dekorációt létrehozni. Az új ékszerekkel főleg a fiatalabbakat, a 15-40 év közötti korosztályt célozta meg.