Idén 40 darab, 40-50 éves kocsit  modernizál 220 millió forintból a MÁV-Start, a következő egy-két évben összesen 300 kocsi újul meg, amelyeket a Budapest környéki elővárosi forgalomban használnak majd.

 

Az átalakítást a MÁV-Gépészet szolnoki telephelyén végzik az év közepe óta, ahol 2008 óta modernizálnak régi személykocsikat – mondta a felújított Fecske nevű kocsikat bemutatva Csépke András, a MÁV-Start üzemeltetési igazgatója. Jövő év első felében teljesül az utasok igénye: minden InterCity és elővárosi vonatban ingyen lehet internetezni – tette hozzá.

Az utasok problémáit a nyáron mérte fel a MÁV-Start, 6 ezer, a jegyvizsgálók által kiosztott, és 43 ezer, a cég honlapján kitöltött kérdőívet értékeltek – mondta Zaránd György értékesítési igazgató.

A felmérés szerint a szolgáltatásokkal legjobban a 65 év feletti utasok elégedettek, míg a 15-26 év közti korosztály a legkritikusabb, pedig ez utóbbiakra épít leginkább a társaság – tette hozzá az értékesítési igazgató. Az 5 pontos skálán a jegyvizsgálók munkája érte el a legjobb helyet 4,1 ponttal, a járatok pontossága 3, a mellékhelyiségek tisztasága 2,4 pontot kapott.

A régi kocsik felújításánál az értékeléseket is figyelembe veszi a MÁV Start. Ezeknek a belső borítását lebontják és könnyen tisztán tarthatóvá cserélik, új, kopásálló szövettel borított üléseket és zárt rendszerű WC-ket szerelnek be, az ablakok pedig hő- és hangvédő fóliát kapnak. Növekszik a kerékpártárolók befogadóképessége is.