A hírfogyasztás, a szórakoztatóipar a kapcsolattartás és a társkeresés után úgy tűnik, az internet teljesen átformálja a felsőoktatást is. Már most is sokan úgy gondolják, hogy a legtöbb egyetem sok szakára felesleges bejárni. Vannak még problémák, hiányos a szabályozás, nincs egységes minősítés, az USA-ban mégis egyre nő az online oktatás népszerűsége. Magyarország hivatalosan egyelőre elzárkózik, pedig ez nem jó ötlet.

 

Először azt hittük, hogy az internet forradalmat hoz: gyorsan, radikálisan változtat meg majd mindent, a diktatúrákból demokráciák lesznek, éhező afrikaiakból pedig öntudatos, jól táplált polgárjogi harcosok, esetleg üzletemberek. Több mint egy évtizeddel az új évezred mögött már tudjuk, hogy szó sincs ilyen hirtelen fordulatokról, viszont a világméretű hálózat valóban megváltoztatja az életünket, de inkább lassabban, lépésről lépésre.

A nyomtatott sajtónak lassan vége, és bár üzletileg tényleg jól működő modell még nincs, az online lapok egyértelműen lekörözik nyomdafestéket igénylő társaikat. Szenvednek a zenekiadók, filmstúdiók is. Most pedig a tudásátadás áll be a sorba a pofonért. Tíz éve még a professzionális tudás megszerzésének első számú és leghitelesebb intézményei közé tartoztak az egyetemek, sokat jelentett, ki hova járt. Úgy tűnik, ez volt az utolsó ilyen évtized: gombamód szaporodnak az online kurzusok, ráadásul neves egyetemek állnak ki az internet mellett.

A kilencvenes években indult
Először az Amerikai Egyesült Államokban jelentek meg az online kurzusok a kilencvenes években, az állami támogatásban részesülő magániskolák (charter school) között. Akkor azzal reklámozták ezeket, hogy az kieső vidéki területeken tanulók is a legújabb tárgyakat vehetik fel.

A kétezres évek elején a vállalkozók elindították az első nappali tagozatos online iskolákat. Az ajánlatok szerint ez tökéletes lehetett bonyolult menetrenddel rendelkező sportolóknak, olyan gyerekeknek, akiket egészségi állapotuk az otthonukhoz köt, sőt szinte bárkinek, aki a közelében nem talál meg a neki megfelő iskolát. A koncepció öt évvel ezelőtt kapott hatalmas lendületet, amikor több carter school is szakított a nonprofit modellel, és hasznot termelő intézményé alakult.

Az International Association for K-12 Online Learning szervezet felmérése szerint egyre többen iratkoznak be a csak online tanfolyamokat nyújtó iskolákba, az elmúlt években 30 százalékkal nőtt az ilyen oktatást választók aránya. Az USA-ban legalább 250 ezren csak online végzik tanulmányaikat – köztük testnevelést is –, 1,8 millióan pedig legalább egy kurzust online teljesítenek.

Az első kör már itthon is lefutott
A legtöbb magyar hallgatónak lassan épül be az életébe az online tanulás. A jelenlegi, húszas éveikben járó egyetemisták általános iskolában még nem tanultak gépelést, középiskolában is minden házi feladatot papíron kellett beadni, ráadásul többségüket kézzel kellett írni. Mire egyetemre értek, már eléggé elterjedt az internet, szinte természetesen jött, hogy a beadandó már mindig nyomtatott, a legtöbb esetben pedig emailben, vagy egy online platformon kellett leadni. A kurzusokért pedig nem kell órákat sorban állni, néhány kattintással felvehetők – ha éppen működik a rendszer –, ahogy az első félévet kivéve a beiratkozás is ennyi, ha nem felejti el az ember.

Persze ez még nem arról szól, hogy kivezetnék a tanteremből a kurzusokat, hiszen a legtöbb tanár elvárja a személyes jelenlétet, azonban a tanerő nagy része valamilyen formában megosztja diákjaival az anyagot, legyen szó az előadások diasoráról vagy akár a feldolgozandó szövegekről – sokszor ezek nem is elérhetőek máshogy, a könyvtári könyvek véges száma pedig szintén az online tananyag mellett szól.

Csak egy számítógép kell
A demokrácia hármas jelszava (szabadság, egyenlőség, testvériség) egy ideált fogalmaz meg, nem azt jelenti, hogy ezek az eszmék maradéktalanul érvényesülnek is, ez jól látszik az oktatásban is. Az internetnek köszönhetően most úgy tűnik, az egyenlőség talán kicsit közelebb kerülhet a megvalósuláshoz: bár elvben már régóta mindenkinek alkotmányos alapjoga a művelődés, tanulás, a valóságban nagyon sok tényező korlátozta azt, hogy valaki milyen formában, milyen minőségű tudásanyaghoz juthatott.

Ebben hozhat előrelépést a mostani hullám: számítógépe, internete már tényleg szinte mindenkinek van, lehet, hogy a jövőben már nem kell utazási költségekre, távoli albérletekre és tankönyvekre milliókat költeni – bár az elég valószínű, hogy utóbbihoz még lesz hozzáfűznivalója a szerzői jogokat állítólag védő szervezeteknek. index.hu