Örömmel olvastam a hírt, hogy a diósgyőri futballstadion modernizálására egy halom pénz áll rendelkezésre. A www.dvtk.eu oldalon is bőven találni információt ilyeneket például, hogy: „Bővül a lelátó, megújul a centerpálya”, vagy „A jelenlegi két-két nagyméretű műfüves és élőfüves pályák mellett egy 20×40 méteres, kisméretű műfüves focipálya, valamint két 12×24 méteres, műfüves grundfocipálya épül.” Én ennek nagyon örülök!

 

Elfogadom, hogy kell egy modern pálya, kiszolgáló létesítményekkel megfelelő környezetet biztosítva az aranylábú gyerekeknek, és a szurkolóknak, dolgozóknak, adófizetőknek, csak marad bennem egy kis értetlenség. Nem értem, hogy az önkormányzat 245 MFt közpénzt áldoz a stadion átalakítására, ami után az már egyéb sportcélra nem lesz használható. Mostanáig atlétika pálya volt körben, amit sokan használtak a megépülése óta. Ma amikor azt hangoztatják mindenfelé, hogy racionalizálás, meg hatékonyság, többfunkciósság és sorolhatnám a megfelelő szavakat még. Akkor itt úgymond profiltisztítás zajlik… Szóval ki onnan az atlétikával! Csak a foci.

Egy cinikus észrevételt azért meghallottam: Talán azért van ez az egész átalakítás, mert a futballisták nem szeretnek Magyarországon úgy általában futni, de, hogy még a futópályát is megszüntessék, nehogy már Coopert lehessen a „szentélyben” futni…:-) Aztán majd el lehet nevezni a stadiont valakiről, jöhet az aktuális miniszterelnök átadni.

Egyébként én azon a véleményen voltam annó, amikor az első fillért elköltötték a stadion renoválásra, átépítésére, hogy ez totál felesleges. Ha a városnak kell egy profi csapat, profi létesítményekkel, ahol akár VB meccset is lehetne rendezni építsenek egy teljesen új telepet valahová az autópályától nem túl messze, négy- vagy ötcsillagos szállodával, amit könnyen meg lehet közelíteni. Nem ez lett.

A miskolci sportlétesítmények helyzetét nézve, örülök neki, hogy ilyen célú fejlesztés történik.
Persze mindenkinek nem lehet jó. Az előző kurzustól kapott a város egy szép egyetemi uszodát. De ők voltak azok, akik a szentpéteri kapuban lévő Honvédpappjózsi pályát fel akarták szántatni és sóval behinteni, azaz boltot akartak építtetni a helyére. Igaz, ami igaz, azt a pályát úgy elhanyagolták, hogy a futópályáján ma már hegyi vagy terepfutó versenyt lehet rendezni. A kísérő létesítményeket az idő és a huligánok, valamint a betörők tönkretették… Őrzés nincs. Kár pedig van. A beton kosárpályáján és a két salak teniszpályán méteres volt a növényzet október elején.

De tényleg. Én is biztos el fogok menni egyszer egy meccsre az új diósgyőri stadionba, mindegy ha akkor NB 2-es lesz is a csapat, csak hogy részese legyek a csodának. Igen a város jó sok közpénzt költ matériára.
A foci az még mindig más tészta, mert a hivatalos honlapon vagy 14 „idegenben nevelkedett” játékost látok, azaz olyat aki nem itt Diósgyőrben szívta magába a foci szeretetét. Mikor lesz az amikor azokkal a bizonyos „U” reménységekkel lesz tele a Csapat? Mert amibe most a pénzt rakta az önkormányzat az nem közszolgáltatás, egészségügyi fejlesztés, közoktatás és nem is az amatőr sport, hanem egy profitorientált üzleti vállalkozás, aminek nyereséget kell hoznia.

Végezetül biztos lesz helye a miskolci atlétáknak, ha máshol nem kimennek az erdőbe futni, atlétika versenyt meg rendezzenek ahol akarnak, arra úgy sem kíváncsi senki a rokonokon kívül. Vajon ha megépül az új stadion lehet-e csípőre tett kézzel megállni egy futballistának, mint egykor az aranylabdás Albert Flórián tette a válogatottban? Szeretném ha valaki meggyőzne, hogy a fociba fektetett közpénz nem pazarlás.