A Szegedi Tudományegyetem hallgatói  önkormányzatának szervezésében három szegedi oktató és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalták a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét. 

 

Az SZTE EHÖK közleménye szerint a diákok azért mentek a kormányablakhoz, mert azt hivatalosan a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartásra hozták létre. A diákok magyarázatot követelnek „a felsőoktatást romba döntő intézkedésekre”.

A terület közforgalmú helynek minősül, az aktivisták a kormányhivatal mindennapi működést nem akadályozzák.

A kormány a múlt héten arról döntött, hogy 2013-tól az alapképzésben csak 10 ezer hallgató tanulmányait finanszírozza. 40 ezren csak részösztöndíjat kapnak, képzési költségük másik felét nekik kell kifizetni vagy erre diákhitelt vehetnek fel.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ezután bejelentette: a következő időszakban tüntető akciókkal akarnak fellépni a kormány elfogadhatatlan oktatáspolitikájával szemben. Szerdán Budapesten és az ország más egyetemi központjaiban tüntetéseket is tartanak. Az egyetemi és főiskolai hallgatói önkormányzatok sztrájkbizottságot hoznak létre a helyi cselekvési terv kidolgozására.