A Nissan LEAF bemutatkozott Miskolc város vezetőinek és áramszolgáltatójának. Az ÉMÁSZ miskolci székháza előtt álló EV (elektromos autó) töltő mellett a Nissan LEAF jelenlétében tartott sajtótájékoztatón Pfliegler Péter alpolgármester Miskolc város zöld beruházásairól és zöld várossá válásának következő lépéseiről beszélt. Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának elnöke az új innovációs lehetőségekről, és a „smart city” koncepcióról tájékoztatta a sajtó képviselőit.

 

A LEAF bemutatójának apropóját az adta, hogy a város októberi közgyűlése megszavazta az EV-k ingyenes parkolási jogát a város felszíni parkolóiban, illetve, hogy Miskolcon helyezték üzembe Kelet-Magyarország első elektromos töltőoszlopát augusztus végén, ahol az EV-k ingyenesen „tankolhatók” az ÉMÁSZ jóvoltából.

A megyei jogú városok közül Miskolc elsőként csatlakozott a Green City kezdeményezéshez is. A már működő, és több száz lakást fűtő biomassza fűtőmű, vagy a Bogáncs utcai hulladéklerakóban képződött gázokból energiát nyerő üzem is arra enged következtetni, Miskolc komolyan gondolja azt, zöldebb lesz, mint a többi magyarországi város. Mindemellett a városban zajló geotermikus beruházási munkálatok eredményeként hamarosan az egész avasi városrészt a megújuló geotermikus energiával fűtik majd. Ezzel pedig Magyarországon a legnagyobb arányban Miskolc használja majd a megújuló energiát.

Visszatérve a közlekedéshez, Miskolcon jelenleg is fut egy Volvo hibrid busz, és hamarosan a helyi villamosközlekedést is olyan új gyártású villamosok szolgálják majd, amelyek a fékezési energia 30-40%-át visszatermelik az elektromos rendszerbe. Vécsi György azt is bejelentette, hogy a közeljövőben tisztán elektromos hajtású személyautókkal terveznek tovább erősíteni a zöld közlekedés terén.

Miskolc törekvéseivel számos közös vonást mutat a Nissan víziója a folyamatosan gyarapodó városi lakosság tiszta közlekedéséről. Az elektromos mobilitás már napjainkban is valós alternatíva, de elterjesztésében az autóipari gyártókon kívül az egyes országok kormányainak, a városok önkormányzatainak, az elektromos szolgáltatóknak és számos további félnek a támogatására is szükség van. A Nissan az élen jár az elektromos autók technológiájában csakúgy, mint az e-mobilitás előmozdítását célzó partneri kapcsolatok építésében.

A Nissan LEAF az első, nagy sorozatban gyártott alsó-középkategóriás elektromos autó, amely 2011-ben elnyerte az Év Autója címet Európában, Japánban és világszinten is. 2010 decemberében történt piaci bevezetése óta világszerte több mint 43.000 darabot adtak el belőle, ezzel a Nissan LEAF a legnagyobb darabszámban eladott elektromos autó a világon. Váltóáramú villanymotorjának teljesítménye 80 kW, nyomatéka 280 Nm, ami 145 km/h maximális sebesség elérését teszi lehetővé. A villanymotort a Nissan által kifejlesztett, 90 kW-ot meghaladó teljesítményű lítium-ion akkumulátor látja el energiával. Ez teljesen lemerült állapotból kiindulva, normál töltőberendezéssel 8 óra alatt tölthető fel újra 100%-ig, míg gyorstöltővel – optimális körülmények között – alig 30 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre hozható. A Nissan LEAF ötcsillagos minősítést kapott a szigorú Euro NCAP töréstesztek eredményei alapján, így a legbiztonságosabb autók közé tartozik.

A Nissan LEAF széleskörű felszereltséggel kerül forgalomba, amely tartalmazza a légkondicionálót, a műholdas navigációt és a tolató kamerát is. A 100%-ban elektromos autó európai gyártása 2013. elején kezdődik az angliai Sunderlandben, és ezzel párhuzamosan Magyarországon is megvásárolhatóvá válik. A Nissan üdvözöl minden kezdeményezést, ami az e-mobilitást támogatja vagy népszerűsíti, így Miskolc város törekvéseit is nagyra értékeli.

Miskolc a szemünk láttára válik az elektromos mobilitást és a zöld energiát támogató magyar városok mintapéldájává.