Nem határolódott el a fideszes többségű miskolci önkormányzat a jobbikos Jakab Pétertől, amiért a képviselő egy Szebb jövőért feliratú mellényben jelent meg a csütörtöki közgyűlésen.

 

A mellény a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület formaruhájának egy darabja. Az egyesület tagjai november 30-án vonulgatni (ahogyan ők nevezték „sétálgatni”) kezdtek az Avason, azt a látszatot keltve, mintha polgárőr tevékenységet folytatnának. Azt azonban hivatalosan nem tehették, hiszen nem tagjai a Magyar Polgárőrök Egyesületének. A rendőrök közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatt (ami szabálysértés) elő is állítottak 13 embert, őket másnap a bíróság két-két nap elzárásra ítélte.

Ilyen előzmények után jelent meg az egyesület mellényében a jobbikos képviselő – aki a november 30-ai akció egyik értelmi szerzője volt – az önkormányzat decemberi közgyűlésén. Varga Gergő, az MSZP-frakció tagja indítványozta, hogy a közgyűlés függessze fel a munkáját, amíg a képviselő el nem hagyja a termet, vagy le nem veszi a mellényét.

Dr. Kriza Ákos polgármester (a képen balra) szünetet rendelt el, majd később sajtótájékoztatón ismertette az üggyel kapcsolatos álláspontjukat. Mint kiderült, dr. Csiszár Miklós jegyző (jobbra) időközben egyeztetett a rendőrséggel. Ők azt mondták, nem történt sem bűncselekmény, sem szabálysértés azzal, hogy az egyesület mellényét viseli Jakab Péter, hiszen a közgyűlésen nem folytat polgárőr tevékenységet, a mellény pedig nem tiltott önkényuralmi jelkép. Ennek megfelelően a városvezetés úgy döntött, folytatódhat tovább a közgyűlés, a napirendnek megfelelően, zárt üléssel.

A zárt ülésen azonban – mint arról Földesi Norbert, az MSZP frakcióvezetője később sajtótájékoztatón beszámolt – ismét téma volt a mellény. A szocialisták ugyanis indítványozták, hogy a közgyűlés legalább határolódjon el a sokak számára félelmet keltő szélsőséges viselettől, annak viselőjétől, és foglalják határozatba, hogy Miskolc önkormányzata minden szélsőséget visszautasít. A polgármester ebben az ügyben szavazást rendelt el, a testület fideszes többsége azonban nem támogatta az indítványt. eszakonline.hu